ООН официално призна 38-те градуса по Целзий, измерени в Сибир

...
ООН официално призна 38-те градуса по Целзий, измерени в Сибир
Коментари Харесай

Официално: регистрираните в Сибир 38 градуса - най-високата температура в Арктика някога

ООН публично призна 38-те градуса по Целзий, измерени в Сибир през предходната година, като нов връх за Арктика, биейки паника по отношение на климатичните промени, осведоми " Франс прес ".

Знойната горещина беше записана на 20 юни 2020 година в съветския град Верхоянск, отбелязвайки най-високата температура, записана в миналото над Полярния кръг, напомня Световната метеорологична организация (СМО).

Това е първият път, в който СМО добави рекордна топлота в Арктика към своя списък с отчети за рискови метеорологични събития, и идва на фона на невиждана вълна от рекордни температурни скокове в международен мащаб.

" Този ​​нов арктически връх е едно от поредицата наблюдения, обявени на Архива за времето и климатичните рискови събития на СМО, които бият паника за нашия изменящ се климат ", акцентира в изказване шефът на СМО Петери Таалас.

Верхоянск се намира на към 115 километра северно от Полярния кръг, а температурите се мерят там от 1885 година

Температурата, която СМО уточни, че е " по-подходяща за Средиземно море, в сравнение с за Арктика ", е измерена на метеорологична станция по време на извънредно продължителна сибирска гореща вълна.

Средните температури в Арктически Сибир доближиха до 10 градуса над естествените през по-голямата част от лятото на предходната година, посочи той, добавяйки, че това е провокирало пожари и голяма загуба на морски лед.

Горещата вълна също по този начин изигра забележителна роля за това 2020 година да бъде избрана за една от трите най-топли години в историята.

През предходната година също беше записана нов връх от 18,3 градуса за антарктическия континент, добави Таалас.

СМО към момента се пробва да ревизира 54,4 градуса, регистрирани както през 2020 година, по този начин и през 2021 година в най-горещото място в света, Долината на гибелта в Калифорния.

А нейните специалисти работят и върху потвърждаването на нов европейски температурен връх от 48,8 градуса, обявен на италианския остров Сицилия предишното лято.

Архивът на СМО " в никакъв случай не е имал толкоз доста настоящи едновременни следствия ", уточни Таалас.

Архивът наблюдава най-високите и най-ниските температури в света, преваляванията, най-тежките градушки, най-дългия изсъхнал интервал, оптималния ентусиазъм напразно, най-дългата мълния и смъртността, обвързвана с времето.

Добавянето на рекордна арктическа жега е самопризнание за трагичните промени в района.

Въпреки че всички елементи на планетата се затоплят, някои региони се нагряват по-бързо от други, а темпът на смяна в Арктика е повече от два пъти по-висок от междинния за света.

" Това следствие акцентира повишението на температурите, протичащо се в климатически значим район на света ", акцентира специалистът по времето на СМО Рандал Червени.

Създаването на новата категория значи, че и двата полярни района към този момент са показани, откакто СМО добави температурни крайности за антарктическия район през 2007 година

Тъй като това беше нова климатична категория в архива, специалистите не предоставиха предходен връх за температурата за района, само че споделиха, че са открили, че в никакъв случай преди там не са били измервани температури от 38C или повече.

Най-ниската температура, измерена в миналото над Арктическия кръг, е -69,6C (-93,9F) и записана на 22 декември 1991 година в Гренландия, заяви СМО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР