ООН: Има опасност от катастрофален регионален конфликт в Близкия изток.Временните

...
ООН: Има опасност от катастрофален регионален конфликт в Близкия изток.Временните
Коментари Харесай

ООН: Има опасност от катастрофален регионален конфликт в Близкия изток


Организация на обединените нации: Има заплаха от пагубен районен спор в Близкия изток.

Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан (ЮНИФИЛ)  предизвестиха за заплаха от  „ пагубен “ районен спор , на фона на сраженията сред израелската войска и съдружниците на Иран – ливанската формация „ Хизбула “ и палестинската „ Хамас “, съобщи Франс прес.

Най-малко 15 души починаха  вчера при израелски удари в три села на север и юг от Бейрут, отвън крепостите на „ Хизбула “, заяви нощес ливанското министерство на опазването на здравето.

„ Конфликтът между  „ Хизбула “  и Израел не е просто спор сред две страни. Много скоро той може да се трансформира в районен спор с пагубни последствия за всички “, съобщи представителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти.

Войната в Газа , провокирана от невижданата офанзива на Хамас на израелска територия на 7 октомври 2023 година, и войната в Ливан бяха съпроводени от ескалация на връзките сред Израел и Иран, като израелските водачи заплашиха да отвърнат на иранската ракетна офанзива на 1 октомври.

След като отслаби  „ Хамас “  в Газа, през септември Израел реалокира фронтовата линия на войната в

Ливан за да държи „ Хизбула “ надалеч от граничните региони и да спре ракетния ѝ обстрел,

с цел да разреши на към 60 000 разселени поданици да се завърнат в Северен Израел.
Фронтът, открит през октомври 2023 година от „ Хизбула “ против Израел в поддръжка на „ Хамас “,
се трансформира в открита война на 23 септември с началото на интензивните израелски бомбардировки на бастиони на „ Хизбула “ в Ливан,

при които почина и водачът на придвижването Хасан Насралла. На 30 септември израелската войска стартира сухопътна атака в Южен Ливан, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР