След като 40 страни държави от ООН изразиха пълна подкрепа

...
След като 40 страни държави от ООН изразиха пълна подкрепа
Коментари Харесай

Нетаняху: Изкарайте миротворците от Ливан

След като 40 страни страни от Организация на обединените нации показаха цялостна поддръжка за Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан и приканиха за отбрана на „ сините каски “, петима от които бяха ранени в границите на 48 часа, последва внезапен отговор от израелския министър председател.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху прикани ръководителя на Организация на обединените нации да изтегли мироопазващите сили на Организация на обединените нации, ситуирани в Южен Ливан, от „ рисковата зона “.

Призивът му към ръководителя на Организация на обединените нации Антонио Гутериш пристигна ден, откакто Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан отхвърлиха да се изтеглят от граничния регион, макар че петима от членовете им бяха ранени по време на неотдавнашните боеве.

„ Г-н общоприет секретар, изведете силите на ЮНИФИЛ от пътя на жертвите. Това би трябвало да стане в този момент, неотложно “, сподели Нетаняху във видеообръщение, оповестено от неговия офис, в първия си коментар по въпроса.

Преди съвещанието на кабинета той съобщи, че израелските сили няколко пъти са поискали от ЮНИФИЛ да изоставен, само че са „ срещнали многократни отводи “, които са обезпечили „ жив щит на терористите от Хизбула “, предава БГНЕС.

„ Отказът ви да изтеглите бойците на ЮНИФИЛ ги трансформира в заложници на Хизбула. Това заплашва както тях, по този начин и живота на нашите бойци “, съобщи министър председателят.

„ Съжаляваме за нанесените вреди на бойците на ЮНИФИЛ и вършим всичко допустимо да предотвратим сходни вреди. Но най-простият и явен метод да подсигуряваме това е просто да ги изтеглим от рисковата зона “, добави Нетаняху.

Военноморски сили на Организация на обединените нации отхвърлят да изоставен позициите си в Южен Ливан.

„ Имаше единомислещо решение да останем, тъй като е значимо знамето на Организация на обединените нации към момента да се вее високо в този район и да можем да докладваме на Съвета за сигурност “, съобщи представителят на Военноморски сили на Организация на обединените нации Андреа Тененти в изявление за Агенция Франс Прес.

Той съобщи, че Израел е изискал от Военноморски сили на Организация на обединените нации да се отдръпват от позиции „ на разстояние до пет километра от синята линия “, разделяща двете страни, само че миротворците са отказали.

Това би включвало 29-те му позиции в Южен Ливан.

ЮНИФИЛ, задача от към 9500 военнослужещи от разнообразни националности, е основана след нашествието на Израел в Ливан през 1978 година

Понастоящем тя има за задача да следи за спазването на примирието, което постави завършек на 33-дневната война през 2006 година сред Израел и Хизбула.

Четиридесет страни, които способстват за Военноморски сили на Организация на обединените нации, обявиха в събота, че „ остро осъждат неотдавнашните набези “ против миротворците.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР