ООН: Един милион души бягат от Судан, тъй като ситуацията „излиза извън контрол“

...
Агенциите на ООН предупреждават, че броят на суданските бежанци в
Коментари Харесай

Агенциите на ООН предупреждават, че броят на суданските бежанци в съседните страни е надхвърлил един милион и липсата на храна и жизненоважни услуги в страната убива хора.

Агенциите във вторник подчертаха липсата на медицински консумативи и бъдещите последици от това, че фермерите не могат да засадят нивите си. „Ситуацията излиза извън контрол“, казаха те.

Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) водят ожесточени битки, опустошавайки столицата Хартум и предизвиквайки етнически атаки в Дарфур, заплашвайки с продължителна гражданска война и нестабилност в региона.

Агенциите посочиха, че повече от 14 милиона деца се нуждаят от хуманитарна помощ и над четири милиона души са избягали от боевете, или в опустошената от война страна, или като бежанци в съседни държави.

Войната накара 1 017 449 суданци да преминат в съседни страни, много от които вече се бореха с конфликти или икономически кризи. Броят на разселените в Судан се оценява на 3 433 025 според последните седмични данни, публикувани от Международната организация по миграция.

ООН и правозащитните групи обвиниха както военните, така и RSF в нарушения на правата на човека. И двете сили отхвърлиха тези обвинения.

Хартум е превърнат в градско бойно поле. В целия град силите на RSF са превзели домове и са ги превърнали в оперативни бази, казаха групи жители и лекари. Армията от своя страна е поразила жилищни райони от въздуха и земята с артилерийски огън.

Милионите, които остават в Хартум и градовете в регионите Дарфур и Кордофан, са изправени пред необуздани грабежи и дълги прекъсвания на електрозахранването, комуникациите и водоснабдяването.

„Останките на много от убитите не са събрани, идентифицирани или погребани“, каза Елизабет Тросел, говорител на Върховния комисар на ООН за правата на човека, на брифинг в Женева, добавяйки, че ООН оценява повече от 4000 души са били убити.

Активисти и лекари на място казаха, че броят на загиналите вероятно е много по-висок.

Съобщенията за сексуални посегателства са се увеличили с 50 процента, каза служителят на Фонда на ООН за населението Лайла Бейкър.

„В края на краищата тази война ще приключи на масата за преговори“, каза заместник-ръководителят на управляващия Суверенен съвет Малик Агар, цитирайки трудностите, които са преживели суданците, и потенциално показва смекчаване на позицията на армията .


Затъмнение

Големи участъци от страната претърпяха прекъсване на електричеството от неделя, което също направи мобилните мрежи офлайн, според изявление на регулаторния орган за електроенергия.

Агар каза, че обстоятелствата изискват сформирането на служебно правителство, което да предоставя услуги и да възстановява.

Сезонните дъждове, които увеличават риска от болести, пренасяни по вода, са разрушили или повредили домовете на до 13 500 души, изчисли ООН.

В реч в понеделник началникът на армията Абдел Фатах ал-Бурхан обвини RSF, че имат за цел „да върнат страната в епоха преди модерната държава“ и „извършват всяко престъпление, което можете да си представите“.

RSF обвини армията, че се опитва да завземе еднолична власт под ръководството на лоялни привърженици на Омар ал Башир, дългогодишният силен президент, който беше свален при народно въстание през 2019 г.

Усилията, ръководени от Саудитска Арабия и Съединените щати за преговори за прекратяване на огъня, са в застой, а хуманитарните агенции се борят да осигурят помощ поради несигурност, грабежи и бюрократични пречки.

ООН също осъди недостига на финансиране за два призива за помощ в помощ на 19 милиона суданци, като каза, че те „са малко над 27 процента финансирани“.

Досега ООН е получила една четвърт от 2,57 милиарда долара, за които поиска да помогне на хората в Судан, и 31 процента от 566 милиона долара, поискани за подпомагане на бежанците.

Агенциите на ООН увериха народа на Судан, че „ще продължат да настояват за достъп до всички хора и във всички райони на Судан, за да доставят хуманитарни доставки и основни услуги“.

Те призоваха за „незабавно прекратяване на военните действия“ и поискаха страните в конфликта „да ни предоставят безопасен и безпрепятствен достъп“, за да предоставим помощ.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР