Онлайн платформи ще бъдат спирани, ако предлагат некатегоризирани или нерегистрирани

...
Онлайн платформи ще бъдат спирани, ако предлагат некатегоризирани или нерегистрирани
Коментари Харесай

Поправката срещу Airbnb мина - ще спират онлайн платформи, ако предлагат некатегоризирани места за настаняване

Онлайн платформи ще бъдат спирани, в случай че оферират некатегоризирани или нерегистрирани места за настаняване. Това взеха решение депутатите с признати на второ четене промени в Закона за държавния бюджет за 2020 година, осведоми Българска телеграфна агенция. 

Предложението, станало известно и като анти Airbnb на депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от „ Обединените патриоти “, гласувано в зала, дава опция регистрацията на местата за краткотрайно настаняване да се прави от кметовете на общини или от оправомощени от тях длъжностни лица. Онлайн платформите пък се задължават да оферират „ категоризирани “ или „ регистрирани “ обекти за краткосрочно настаняване. Това сигурно ще се отрази на разрастващия се бизнес на известната интернационална платформа, която предлага споделени места за настаняване по целия свят - най-много персонални жилища. 

Контролът по предлаганите услуги ще се прави от министъра на туризма или оправомощено от него длъжностно лице, които ще могат да се извърнат с искане до районния съд за прекъсване на дадена платформа, в случай че тя предлага обект, който не е регистриран.

Предвижда се при две повторни нарушавания в границите на месец, платформата да бъде спирана за период от две седмици. Ще се постановат и санкции, като за физическите лица те ще бъдат сред 500 и 5000 лв., а за юридическите лица и едноличните търговци - имуществена глоба в размер от 1000 до 10 000 лева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР