Онлайн измамниците нямат почивен сезон, но с наближаването на празниците

...
Онлайн измамниците нямат почивен сезон, но с наближаването на празниците
Коментари Харесай

Google предупреждава: 5 от най-разпространените онлайн измами този празничен сезон и как да се предпазим от тях

Онлайн измамниците нямат почивен сезон, само че с наближаването на празниците в края на годината те несъмнено се засилват. Това е по този начин, тъй като всички звезди се подреждат удобно за тях - купувачите се втурват в предпразничен шопинг, а огромните разпродажби и благотворителните акции основават доста благоприятни условия за злонамерените лица да подлъжат неподозиращите си жертви да последват рискови линкове или разкрият значима сензитивна информация.

Гугъл предизвестява потребителите на Gmail за пет огромни измами и спам по време на празничния сезон. Технологичният колос препоръчва потребителите да заобикалят измами с карти за дарове и дарове, измами, свързани с щедрост, офанзиви на база обществено или демографско таргетиране, измами с възобновяване на абонаменти и измами, свързани с криптовалути.

Търсачката посочи в обява в блога си, че пази потребителите от към 15 милиарда нежелани известия дневно и блокира повече от 99,9 % от спама, фишинг и злотворен програмен продукт. Все отново постоянно би трябвало да бъдете бдителни за закани, които се промъкват през спам отбраната на вашия имейл снабдител, тъй че ето главните рискове, за които да внимавате.

1. Ваучери за дарове и промоции

Коледа наближава и всеки се оглежда за дарове, с които да зарадва близки и другари. Измамниците може да се опитат да подлъжат хората да закупят карта или ваучер за подарък, от време на време употребявайки прикритието на прочут контакт. Друг път те могат подправено да популяризират безвъзмездна премия в подмяна на шерване на информация за кредитна карта.

Помислете добре преди да щракнете върху каквито и да е връзки, и се консултирайте с другари, с цел да потвърдите, че в действителност са изпратили поръчката. Ако пазарувате онлайн, проверете URL адреса, с цел да се уверите, че купувате от известна и позната верига, а не от подправен магазин с сходно, само че подвеждащо име. Обратното търсене на изображения като това, предлагано от Social Catfish или Гугъл Lens на Гугъл, също може да ви помогне да се предпазите от измами на профилирани уеб страници или платформи за продажба като eBay и Фейсбук Marketplace. Ако продавачът разгласява фотография на това, което се допуска, че е действителният продукт - техника, рокля или нещо друго - запазете препис на изображението на вашия компютър или смарт телефон, след което го качете в уебсайт за назад търсене на изображения. Търсенето може да разкрие дали продавачът е копирал фотографията от нечий различен уебсайт, което би било великански сигнален знак.

2. Благотворителност
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР