Онлайн гигантът Google излезе от един от важните си бизнеси

...
Онлайн гигантът Google излезе от един от важните си бизнеси
Коментари Харесай

Google вече не продават домейни

Онлайн колосът Гугъл излезе от един от значимите си бизнеси - продажбата на домейни.

Компанията трансферира своите 10 млн. потребителски домейна на Squarespace в границите на договорка за близо 200 млн. $.

Решението на Гугъл обаче може да е знак и за други промени в портфолиото на компанията, които засягат две нейни известни платформи - Sites и Blogger.

Гугъл записва домейни най-малко от 2005 година по отношение на разнообразни предлагани от компанията артикули. Цялостното решение за регистрация, DNS хостинг и email препращане обаче се появи чак през 2014 година под името Гугъл Domains.

Има известна подигравка във обстоятелството, че услугата се водеше в бета версия до предходната година.

Гугъл трябваше да се състезават с голям брой играчи на домейн пазара, измежду които са огромни имена с богато портфолио от спомагателни услуги като GoDaddy.

Купувач е компанията Squarespace, която предлага онлайн програмен продукт за основаване на уеб сайтове и досега имаше други интеграции с продуктите и услугите на Гугъл.

В рамките на най-малко 12 месеца тя ще резервира цените за възобновяване на домейните на същото ниво, каквото е било в границите на Гугъл Domains.

Прехвърлянето на потребителите ще е автоматизирано и новият притежател ще употребява наличната инфраструктура през първите месеци. Потребителите ще употребяват системата на Squarespace, с цел да ръководят услугите си.

За интервал от най-малко 3 години компанията ще е извънреден сътрудник на Гугъл Workspace - в случай че даден консуматор желае да обвърже услугата си с домейн, той ще е от Squarespace.

Според източници на Bloomberg цената на Гугъл Domains е към 180 млн. $.

Изненадващата продажба на домейн бизнеса на Гугъл ненапълно може да се изясни с желанието на компанията да понижи разноските си

- наскоро тя се раздели с хиляди свои чиновници. В същото време, Гугъл Domains е платформа, която е доста мощно обвързвана с два значими продукта на компанията.

Първият и най-застрашен от новата обстановка е Гугъл Sites. Услугата за образно основаване на уеб сайтове е директен съперник на главния артикул на Squarespace и също така през последните години Гугъл очевидно не прави огромни старания, с цел да я развива. Гугъл Sites обаче има огромна известност в просветителния бранш по целия свят.

Домейните от Гугъл се използваха и от потребителите на платформата за онлайн журнали Blogger.

Тя е една от най-старите в света и се употребява от милиони като персонален дневник, личен уебсайт или дори от медии поради опциите за персонализиране и монетизация без такса отвън тази за домейн, която не е наложителна. Blogger също изостава съществено от пазара (и най-много от Wordpress.com) като функционалности и дизайн благоприятни условия.

И Sites, и Blogger не се загатват в формалните известия на двете компании, пише money.bg

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР