Онколозите са открили неочаквано полезен ефект на физическата активност –

...
Онколозите са открили неочаквано полезен ефект на физическата активност –
Коментари Харесай

Тичане и адреналин смалиха с 2/3 тумори при мишки

Онколозите са разкрили ненадейно потребен резултат на физическата интензивност – непрекъснатите извършения са помогнали на мишки, страдащи от рак, да забавят растежа на тумора и да налят размерите му с помощта на отделянето на адреналин, се споделя в публикация, оповестена в сп. Cell Metabolism.

„ Отдавна знаем, че проникването на лимфоцитите – естествените „ убийци “, води до понижаване на размерите на туморите, само че до момента никой не се е опитвал да ревизира по какъв начин физическото натоварване въздейства върху тяхната работа. Ние установихме в нашите опити, че елементарното въвеждане на адреналин в тялото на мишки, имитиращи натоварване, активизира тези кафези и ги „ насочва “ към тумора “, споделя Пернила Ходжман (Pernille Hojman) от университета на Копенхаген (Дания).

Ходжман и нейните сътрудници са открили, че непрекъснатите извършения или просто въвеждането на адреналин в организма на мишките разрешава да се редуцира тумора на половина спрямо гризачите на „ болничен “ режим, а също да се забави значително неговия растеж, като провеждали опити на животни, на които учените подкожно въвели култури от кафези на меланома и други форми на рак.

След няколко седмици, когато туморите почнали да се популяризират по организма, учените разделили мишките на няколко групи, на част от които бил постановен режим на покой, до момента в който другите или непрекъснато „ въртели колелото “, или получавали постоянни инжекции адреналин, имитиращи физически труд.

Оказало се, че упражненията се отразили извънредно удобно върху здравето на гризачите – размерите на техните тумори се съкратили с 61-67% след началото на упражненията или въвеждането на хормона, което се следило за всички разновидности на рак, които учените присадили под кожата на мишките.

Причина за това, както посочили наблюденията на работата на клетките, било това, че по време на извършения мускулите на животните изработвали повече количество интерлевкин-6 – сигнално вещество на имунната система, което задейства по този начин наречените NK кафези, лимфоцити, профилирани в унищожаването на ракови кафези. Молекулите интерлевкин явно карат тези естествени убийци да се борят интензивно с рака и ги насочват към центъра на тумора.

„ Болните от рак може да попитат: „ Колко постоянно би трябвало да спортувам и ще ми помогне ли това? На мен, като човек, обвързван и с онкологията, и със спорта, преди ми беше мъчно да дефинира оптималната периодичност и активност на упражненията. Получените от нас данни демонстрират, че те по-скоро следва оптимално настойчиво да се занимават със спорт, с цел да накарат своето тяло да създава по-голямо количество адреналин и да „ пробудят “ NK клетките “, заключава Ходжман.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР