Онкоболницата в Благоевград ще търси възможност за кредит от банка

...
Онкоболницата в Благоевград ще търси възможност за кредит от банка
Коментари Харесай

Онкоболницата в Благоевград ще търси възможност за погасяване на близо 2 млн. лева задължения

Онкоболницата в Благоевград ще търси опция за заем от банка за погасяване на близо 2 млн. лв. отговорности към фармакологични компании, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на лечебното заведение доктор Теодор Велчев. 

Специализираната болница за интензивно лекуване по онкология „ Св. Мина “ в Благоевград дължи огромна сума за доставени медикаменти, насъбрана от 2019 година Най-големите отговорности са от 2020 година и от 2021 година, уточни доктор Велчев. От края на предходната година, когато поема управлението на лечебното заведение, дружно с екипа му съумяват да погасят към 200 хиляди лв. от старите, заварени отговорности. 

Законната рента, която фармакологичните компании могат да наложат върху дължимата сума, е в размер на 10 % . Към момента са извършени диалози с фирмите, които доставят нужните лекарства и няма усложнения с доставката на медикаменти, нужни за лекуване на пациентите, добави шефът на СБАЛО „ Св. Мина “. Въпреки това остават насъбраните остарели отговорности, уточни новият шеф на лечебното заведение. 

„ Ние си покриваме тези медикаменти, които сме изконсумирали, съумяваме да покриваме остарели отговорности към остарели фактури в минал интервал, само че, за жалост, те като сума са доста и няма по какъв начин това да стане бързо, по тази причина по-разумното е да е с заем “, сподели доктор Велчев. 

Ръководството на болничното заведение има намерение да стартира договаряния с банки, с цел да се откри какви са опциите и изискванията за кредитиране. Заемът ще е за покриване на просрочените отговорности и лихвите, с което лечебното заведение да тръгне „ на чисто “, уточни шефът. Той добави, че ще търси вид за банков заем с рента сред един и три % , което е два до три пъти по-ниско от законната рента, дължима към фармакологичните компании.

Онкоболницата в Благоевград е общинско лечебно заведение, заради което единодушие за договаряния за кредитиране би трябвало да се даде от локалните общински съветници. Управителят на лечебното заведение към този момент е отправил своето предложение към кмета на Благоевград Илко Стоянов. 

За Българска телеграфна агенция кметът на Благоевград сподели, че предлагането към този момент е придвижено до общинския съвет и се чака то да бъде прегледано още на идната сесия, която е в края на месец юли. 

Предложението е за позволение шефът на СБАЛО „ Св. Мина “ да стартира договаряния за възможен заем, когато се стигне до избрани рамки, те още веднъж ще бъдат гласувани от общинските съветници, преди да бъде изтеглен заемът, сподели още Илко Стоянов. Той добави, че доктор Велчев, като шеф на юридическото лице, което е кредитополучател, ще може да отбрани защо ще бъдат разходвани отпуснатите с заем средства и каква ще е вноската. 

„ Законната рента е доста висока върху главниците, тъй че предлагането да се вземе заем наподобява математически разумно и финансово преференциално “, сподели още кметът на Благоевград и добави, че с новото управление финансовото положение на онкоболницата се стабилизира , като към този момент се мисли и за последващи стъпки и ходове, свързани с надграждане на лечебното заведение и предложение на повече благоприятни условия за лекуване. 

Ежемесечно през СБАЛО „ Св. Мина “ минават сред 1200 и 1300 пациенти . Част от тях се постанова да се хоспитализират по два пъти, което се изисква от назначената терапия, при други се постановат съвещания в кабинетите, уточни доктор Велчев. В онкоболницата се лекуват пациенти освен от област Благоевград, само че и от Кюстендилска, Пернишка и Пазарджишка област, сподели още доктор Велчев. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР