Омбудсманът настоява да се добави нов параграф в Законопроекта за

...
Омбудсманът настоява да се добави нов параграф в Законопроекта за
Коментари Харесай

Омбудсманът иска COVID добавките към пенсиите да не се удържат от ЧСИ

Омбудсманът упорства да се добави нов параграф в Законопроекта за удължение до 31 март 2022 година на действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година и Закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2021 година

" Обезпечителни ограничения не се постановат и дейности по наложително осъществяване не се правят върху парични средства, изплатени на пенсионери като обезщетения въз основа на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване и акт на Министерския съвет по отношение на превъзмогване на настъпилите последствия от COVID-19. Не подлежат на осъществяване запорни известия върху вземанията на пенсионерите по изречение първо, в това число постъпили по банковите им или други платежни сметки “, предлага проф. Ковачева.

Омбудсманът акцентира, че по този начин една от най-уязвимите елементи от обществото се оказва неподкрепена в рецесията, в това число за покриване на най-неотложните потребности като храна.

„ Законодателно е планувано, с оглед нуждата от средства за покриване на належащи потребности на длъжника, някои негови вземания да са напълно несеквестируеми, а други, като приходите от труд и пенсия, да са отчасти секвестируеми. Извън законово избраните като несеквестируеми средства на длъжника, другите негови вземания могат да се удържат за угаждане на кредитора “, показва Диана Ковачева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР