Омбудсманът на Европейския съюз разкритикува днес Европейската комисия за това,

...
Омбудсманът на Европейския съюз разкритикува днес Европейската комисия за това,
Коментари Харесай

Критикуват ЕК за неразкрити съобщения между Фон дер Лайен и шефа на Pfizer

Омбудсманът на Европейския съюз разкритикува през днешния ден Европейската комисия за това, че не е разкрила текстови известия сред ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и изпълнителният шеф на фармацевтичния колос Pfizer Алберт Бурла, които двамата са си разменили преди сключването на договорката за доставки на ваксини против COVID-19 от компанията, съобщи „ Политико “.

Достъп до известията е бил пожелан от журналиста Алежандър Фанта от новинарския уебсайт netzpolitik.org, откакто „ Ню Йорк таймс “ загатва за тяхното битие в своя обява за дейностите на Европейски Съюз за подсигуряване на ваксини.

Разследване на европейския омбудсман Емили О’Райли открива, че Европейската комисия не е потърсила достъп до известията от офиса на Фон дер Лайен, макар настояването на Фанта. От Еврокомисията в действителност са поискали от кабинета на Фон дер Лайен да потърси „ документи “, свързани с случката – термин, който съгласно стандартите на Европейска комисия не включва текстови известия.

Според О’Райли в този случай става дума за неприятно ръководство.

„ Начинът, по който е третирано това искане за достъп до обществена информация, демонстрира, че не е изработен опит да се разпознава дали тези текстови известия въобще съществуват. Това не дава отговор на основателните упования за бистрота и административни стандарти в Европейска комисия “, разяснява омбудсманът.

Случаят е следващ образец за придобиващият все по-голяма значителност спор за метода, по който европейските институции преглеждат текстовите известия на публични лица, изключително когато те включват информация за основни политики.

В материала на „ Ню Йорк таймс “ се показва, че шефът на Европейска комисия „ е обменял текстове и позвънявания “ с Бурла в продължение на месеци и че „ персоналната дипломация е изиграла огромна роля “ в договорката за закупуването на 1,8 милиарда дози от имунизацията на Pfize и BioNTech. В отговор на настояването на Фанта за достъп, от Еврокомисията са споделили, че не пазят документи, който не са под формата на имейл, физическо известие или пресрилийз.

По време на следствието на омбудсмана, от Европейска комисия са декларирали, че „ тестовите известия и другите типове незабавни известия по своята същина са краткотрайни документи, които по принцип не съдържат значима информация по отношение на въпроси, свързани с политики, действия и решения на Еврокомисията “,

О’Райли обаче отхвърля този мотив, като показва, че съгласно закона на Европейски Съюз за достъп до документи, дефиницията на документ е „ всяко наличие, без значение от неговия притежател... по отношение на въпрос, обвързван с политиките, дейностите и решенията, попадащи в обсега на сферата на отговорност на институцията “

Сега омбудсманът предложи на Комисията да изиска от офиса на Фон дер Лайен да потърси съответните текстови известия и при положение, че те бъдат разпознати, да реши дали да даде достъп до тях според регламентите.

Говорител на Европейска комисия съобщи, че рекомендацията е взета поради и че Еврокомисията ще отговори на омбудсмана в избрания от нея период – до 26 април.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР