Омбудсманът на ЕС призова шефовете на Европейската централна банка (ЕЦБ)

...
Омбудсманът на ЕС призова шефовете на Европейската централна банка (ЕЦБ)
Коментари Харесай

Европейският омбудсман поиска ЕЦБ да напусне мистериозна банкова организация

Омбудсманът на Европейски Съюз прикани шефовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) да прекратят участието си в Групата на 30-те, загадъчен интернационален съюз на банкери.

В серия рекомендации, оповестени в сряда, Емили О`Рейли декларира, че ръководителят на ЕЦБ Марио Драги " би трябвало да приключи участието си за оставащия интервал на мандата му ", който завършва през 2019 година

Тя прибавя, че " ЕЦБ би трябвало да се увери, че нито идващият ръководител, нито който и да е член на управлението, ще влезе в Г30 ", написа EUObserver. Според О`Рейли такава мярка ще увеличи общественото доверие в институцията.

Препоръките на омбудсмана идват след едногодишно следствие, извършено на база тъжба от основаната в Брюксел неправителствена организация Corporate Europe Observatory (CEO). Тя твърди, че участието на публични лица от ЕЦБ в Г30 е несъвместимо с независимостта, репутацията и достолепието на банката.

Още през 2015 година НПО-то желае документи от ЕЦБ, които да покажат по какъв начин действат представителите на институцията на срещите. Изводът е, че ЕЦБ не е взела ограничения да подсигури неналичието на спор на ползи.

Групата на 30-те е разположена във Вашингтон организация, чийто членове включват шефовете на огромни частни и централни банки, публични лица от интернационалните институции и представители на университетските среди. Не се знае доста за активността ѝ, като се изключи че провежда по две срещи при закрити врата на година и по един банков семинар, който е отворен и за външни участници.

Членовете на Г30 се избират от ръб, като е прочут само неговият ръководител - Джейкъб Френкел, началник на JPMorgan Chase International Bank.

Марио Драги е бил на четири срещи, откогато е встъпил в служба - през 2012, 2013 и два пъти през 2015 година Присъствал е и на един от семинарите.

Оплаквания за спор на ползи при тези визити е имало още през 2012 година Тогава предшественикът на О`Рейли - Никофорос Диамандурос, взема решение, че проблем няма. Но по-късно на ЕЦБ бе дадена нова задача - да следи европейските банки посредством избрани механизми. Това, съгласно О`Рейли, трансформира нещата, тъй като в Г30 има и шефове на банки, следени от ЕЦБ, които хипотетично биха могли да получават информация, която другояче не би трябвало да стига до тях.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР