Омбудсманът Мая Манолова влиза в битка срещу двойните стандарти на

...
Омбудсманът Мая Манолова влиза в битка срещу двойните стандарти на
Коментари Харесай

Манолова влиза в битка срещу двойните стандарти в ЕС

Омбудсманът Мая Манолова влиза в борба против двойните стандарти на европейско равнище . Тя подава петиция до Европейския парламент. Целта е да се покаже, че българите не одобряват съществуването на двойни стандарти на питателните артикули за страните от Западна Европа . Тя ще упорства еврозакон да дефинира стандартите . Тази поръчка Манолова направи по време на полемика в Народното събрание по тематиката за другите храни в обособените страни на Европейски Съюз.

 Наши евродепутатите желаят от Европейска комисия ограничения против двойните стандарти при храните
Наши евродепутатите желаят от Европейска комисия ограничения против двойните стандарти при храните

Емил Радев и Андрей Новаков упорстват Европейска комисия да се ангажира с съответни периоди

От изказването й стана ясно о ще, че сега има условия продуктите да са безвредни и на етикетите да бъде отразено наличието им . В същото време няма възбрана за продаването на един и същи артикул с разнообразни индикатори в другите страни.

" Аз съм безапелационна, че е нужна смяна в Европейското законодателство " , разгласи Манолова. Общественият бранител упорства да се забрани продаването на артикули с една и съща марка, само че с друго наличие в разнообразни точки на Европа. Омбудсманът желае да бъде основан явен механизъм за надзор. Манолова ще се бори и за съществени наказания против нарушителите на тези правила.

 Втора инспекция не откри разлики в етикетите на храни
Втора инспекция не откри разлики в етикетите на храни

9 продукта са по-скъпи в България

" Позицията ми на народен омбудсман е пределно ясна - съществуването на двойни стандарти на храните е освен дискриминация, само че и засегнатост за българските жители ", съобщи тя.

В момента сме застрашени от това към " Европа на две скорости " да се добави и " Европа на два стандарта " , акцентира публичният бранител.

Тя е направила разбор на артикули в София, Берлин и Виена . Оказва се, че има храни, в това число такива за деца, които в София са с много по-висока цена. Например едно съответно детско пюре в София се предлага с по-високо равнище на наличие на олио (3,4%, за съпоставяне на Запад е 0,9%) и по-висока цена от тази в Берлин и Виена . Най-популярната газирана напитка пък в страните на Запад се създава със захар, а в България с фруктозо-глюкозен сироп , демонстрира анализът.

 Двойният стандарт и цените на храните са дискриминация
Двойният стандарт и цените на храните са дискриминация

Манолова упорства за започване на процедура за смяна в регламента на храните и на директивата

" Въпросът с двойното качество на питателните артикули може да бъде решен единствено с единна европейска регулация " , е позицията на земеделския министър Румен Порожанов . Той напомни, че повереното му ведомство е направило разбор на храните. Какво се оказва - има о безпокоителни повишения в някои от детските храни и в някои от шоколадовите произведения - сред 30% и 70%. " Безспорно не би трябвало да съществува двойно качество, само че това законово не може да бъде уредено, без да има единна европейска регулация " ,смята Порожанов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР