Омбудсманът Мая Манолова подкрепи кампанията на Нана Гладуиш "Сърдечни приятелки",

...
Омбудсманът Мая Манолова подкрепи кампанията на Нана Гладуиш "Сърдечни приятелки",
Коментари Харесай

Мая Манолова подкрепи кампанията "Сърдечни приятелки" на Нана

Омбудсманът Мая Манолова поддържа акцията на Нана Гладуиш "Сърдечни приятелки ", която нейната фондация "Една от осем ", бореща се с рака на гърдата, организира в цялата страна.

Както към този момент стана ясно, сега телевизионната водеща е в Израел за химиотерапия, откакто се оказа, че 5 години след лекуването, подлата болест още веднъж се е върнала. Въпреки това обаче, екипът на Нана пътува с розовия кемпер, запазена марка на фондацията и с още по-голям хъс и възторг оказва помощ и поддържа дами, които сега организират лекуване. Днес розовият кемпер бе пред УМБАЛ "Св. Марина " във Варна, а по-късно бе паркиран на едно от най-комуникативните места в морската столица, в Района на козирката и осведомителния център над подлеза.

"Сърдечни приятелки” има за цел да изнесе активността на фондацията от София, към този момент в 25 града на страната. Жените, които минават през терапия и тези, които са завършили и се връщат към естествения си живот, имат потребност да приказват и да споделят, имат доста въпроси, на които не постоянно намират отговор в лечебните заведения. В момента раздаваме брошури на разнообразни тематики, всичко е обвързвано с лекуването - за химиотерапията, по какъв начин да си разчетат епикризата, тъй като доста дами не знаят нищо за характерността на самото заболяване, а са длъжни да знаят, какво да кажат на детето си. С нас има психолог, който прави самостоятелни психически съвещания и групови такива. С нас има гримьор и арт терапевт. Жената по време на терапия, с изключение на косата си, губи и вежди, мигли. Той е тук да покаже по какъв начин да се гримира, да наподобява по-добре. С нас има кулинарен блогър, да приказва за здравословното хранене, даваме на практика съвещания - по какъв начин сме минали през лекуването, по какъв начин по-лесно да се преодолеят следствията от химиотерапията ", изясни Диди Гунева, помощник във фондацията, по време на взаимна конференция в УМБАЛ "Света Марина ".

Омбудсманът Мая Манолова подари на мобилния екип от розовия кемпер икона на Света Богородица, която да ги закриля, както и още дузина по-малки икони с лика на Божията майка, на дами, които сега организират лекуване в университетската болница. Всички те бяха осветени ден по-рано от отец Александър в Софийския храм "Св. Св. Кирил и Методий ".

Ето какво сподели омбудсманът Мая Манолова: "Аз съм тук да поддържа борбата на “Една от 8” с рака на гърдата не просто като омбудсман, само че и в персонално качество, като жена, една от осем, чули страшната диагноза и минали през лекуване. Респектирана съм от това, което вършат девойките от фондацията, тъй като те са избрали най-трудната част от тази борба - да вдъхват кураж, сили, убеденост, храброст, на дамите с рак. Знам какво е да чуеш диагнозата и ужасът, през който минаваш, най-малко в началото. Така че е извънредно значимо да срещнеш поддръжка освен на близки, само че и на хора, които към този момент са минали през заболяването. Затова аз мисля, че за рака би трябвало да се приказва намерено, че би трябвало да спасим хората, които страдат от тази болест, дори от стигмата за това, че са заболели. Част от тях въобще се тормозят да го споделят, да го кажат. След дълго съмнение, дълго време, аз също одобрих, че би трябвало да приказвам за това, тъй като то е значимо за всички дами, които се борят с заболяването. Даже по себе си мога да кажа какъв брой въздействащо ми беше всичко, което сподели и направи Нана Гладуиш през последните седмици. Аз не я познавам персонално, само че съм в действителност впечатлена. Огромен почит към нея, притискам й палци. Тя има задоволително сили, задоволително кураж, само че може би просто би трябвало да й пожелаем шанс и Господ да е с нея. Аз съм подготвена да се включа в организирането на прегледи, по опция безвъзмездни, несъмнено, оптимален брой дами да минат през тази профилактика. Всъщност аз имам история с сходни прегледи. В края на 2014-та проведох безвъзмездни в Кюстендил за работнички, главно от шивашкия отрасъл, минаха към 1 000 дами в продължение на няколко седмици. И всякога лекарите, които правеха прегледите ме питаха дали аз съм се преглеждала скоро и няма ли да легна да ме прегледат. Тъй като имах тогава друга значима акция, не го направих и когато по-късно, след 6 месеца, отидох на профилактика ми откриха диагнозата. Първото, което ми тежеше и ме хвърляше в смут беше точно фактът, че не се прегледах тогава. Не открих 10 минути, а бях там от самото начало. Така че е извънредно значимо да приказваме на дамите, които са надалеч от заболяването, че тези 10 минути, които могат да отделят за профилактичен обзор, могат да им спасят живота ", оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

Лекарите от екипа на клиниката по лъчелечение в УМБАЛ "Света Марина " осведомиха присъстващите, че здравното заведение разполага с съвременна инсталация, с която да се затвори цялостният цикъл - от слагането на страшната диагноза до окончателното й изцеление. Докторите използваха опцията да покажат и последната си облага - единственият в България мамограф-ехограф със качества за триизмерна визуализация на находката в млечната жлеза. Апаратурата дава опция за осъществяване на образна диагностика на млечната жлеза, самостоятелност от възраст, многократност на проучването, сигурност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР