Омбудсманът Мая Манолова дава начало на кампанията Без такса в

...
Омбудсманът Мая Манолова дава начало на кампанията Без такса в
Коментари Харесай

Омбудсманът започва кампания Без такса в детските градини

Омбудсманът Мая Манолова дава начало на акцията " Без такса в детските градини ", оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.
Кампанията за отпадане на таксите в детските гранитни ще започва в Деня на детето, 1 юни.

" Започваме акция против таксите в детските градини. Макар да има законов текст, който да споделя, че предучилищното образование е наложително, изключително за 5- и 6-годишните и надлежно е гратис, има голям брой общински препоръки в България, които са въвели такси. Месечните вноски се явяват затруднение пред доста български деца да посещават забавачки ", разяснява Мая Манолова.

Тя се базира на статистика, съгласно която децата, които са ходили в детска градина и са били обхванати от системата на предучилищното обучение, доста по-трудно отпадат от учебно заведение.

" Ако приемем, че отпадането на децата от учебно заведение е един от главните проблеми, които стоят пред България, сме длъжни да подкрепим родителите с безвъзмездни форми на предучилищно обучение ", счита омбудсманът.

" Продължаваме с акцията за отбрана на децата сираци. Има български деца, които са единствено с един родител или въобще без родители, които не са подкрепени от българската страна, поради проблеми със законодателството, в това число не получават стипендии след VIII клас, поради други неразумни текстове в подзаконовата нормативна база. Така че, това е другият проблем, който е на нашето внимание ", е показала Мая Манолова.

Акцент в работата на омбудсмана са и измененията в Закона за висшето обучение, тъй че връзката сред ВУЗ-овете и профилираните междинни учебни заведения у нас да бъде законово регламентирана в интерес и на ВУЗ-овете, и на новаторските техникуми.

Оглавяваната от нея институция стартира работа и по правенето на първия отчет за правата на детето, който ще бъде импортиран в Народното събрание в края на тази година.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР