Омбудсманът изпрати препоръка до двамата служебни министри - на труда

...
Омбудсманът изпрати препоръка до двамата служебни министри - на труда
Коментари Харесай

Омбудсманът: Минималният размер на осъвременените пенсии да бъде над линията на бедност

Омбудсманът изпрати рекомендация до двамата служебни министри - на труда и обществената политика и на финансите, в която настоя в плана за актуализацията на държавния бюджет за т.г. да бъде планувано минималния размер на осъвременените пенсии да надвиши линията на беднотия.

Омбудсманът предложи още в предлагането с цел да не се позволява някоя група пенсионери да остане с неосъвременена и действително неувеличена пенсия.

„ Обръщам внимание, че значително възрастни хора са придобили и упражнили правото си на пенсиониране в годините обратно, в някои случаи преди 10 и повече години. Основно искане на тези хора, което напълно поддържам е, за основаване на настоящ механизъм за регулярно преизчисляване на пенсиите със междинния застрахователен приход за миналата календарна година, като изискване, което да обезпечи на възрастните хора приходи за заслужен живот “, написа доцент Ковачева до двамата министри.

Общественият бранител обръща внимание на обстоятелството, че единствено през миналите две години хиляди пенсионери, техни организации, инициативни комитети и сдружения, са се обръщали към нея с самостоятелни претенции и групови подписки, в които търсят поддръжката й за увеличение на пенсиите и за основаване на законов ред, който да обезпечи годишното им актуализиране.
 Според омбудсмана КЕВР дефинира цената на топлоенергията на око Според омбудсмана КЕВР дефинира цената на топлоенергията на око
От 1 юли се чака скок на цените на тока и парното. Прогнозата на Комисията за енергийно и водно контролиране е приблизително повишаването да б...

„ В доста от извършените от мен персонални срещи хората са изтъквали, че са работили десетки години и са били обезпечавани, съгласно нормативните условия. Техните упования са пенсиите, които получават да им обезпечат естествен стандарт на живот, а не да ги слагат в групата на обществено слабите жители, живеещи с приходи равни или под обществения най-малко “, безапелационна е Ковачева.

Тя показва, че по данни на Национален осигурителен институт от м. януари т.г. към един милион пенсионери са с главен размер на пенсия под линията на беднотия - 363 лв., както и че поискала нова информация от осигурителния институт с настоящи данни към м. юли 2021 година

„ Водена от възприятие за обществена правдивост и с готовност да бъда в поддръжка на възрастните хора, неведнъж съм отправяла рекомендации към Народното събрание и представителите на изпълнителната власт. Една от тях е да не се позволява размерът на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст да е под линията на бедността. Към сегашния момента минималната пенсия е 300 лв., а прага на беднотия 369 лв.. Голяма част от пенсионерите не престават да получават пенсията за застрахователен стаж и възраст, която е по-ниска от линията на беднотия, поради което още веднъж упорствам за превъзмогване на този циничен модел. Такива са и упованията на възрастните хора към способените държавни институции “, акцентира омбудсманът.

В умозаключение Диана Ковачева упорства вземането на решенията по тази публично сензитивна тематика, която визира осъвременяване на приходите на над 2 милиона пенсионери, да става в конюнктура на бистрота и гласност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР