Омбудсманът изпрати подробно становище до министъра на регионалното развитие и

...
Омбудсманът изпрати подробно становище до министъра на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Омбудсманът: Новият законопроект за ВиК не защитава достатъчно правата и интересите на потребителите

Омбудсманът изпрати в детайли мнение до министъра на районното развиване и благоустройството по отношение на плана на закона за ВиК (ЗВК), оповестен за публично разискване. Позицията на публичния бранител, изложена и аргументирана на 12 страници е, че планът не подсигурява дълготрайното решение на проблемите в бранша, а точно: 
- обществена търпимост на и въвеждане на водни помощи;
- качество на услугите;
- обезпечаване на спомагателни финансови принадлежности за нарастване на вложенията в бранша и повишение на контрола по тяхното осъществяване.
След обзор на плана на ЗВК мнението на омбудсмана е, че правата и ползите на потребителите не са предпазени в задоволителна степен.
„ Показателите за качеството на даване на услугите са сведени до 6, при 15 в момента; няма промени при установяване на обществената търпимост на цените на ВиК услугите; в закона не е обещано и определение на понятието. Освен това, в Преходните и Заключителни разпореждания не се плануват промени в Закона за общественото подкрепяне, които да регламентират водните помощи; няма и  законови гаранции за повишение на контрола по осъществяването на вложенията в глава шеста Контрол – текстовете, регламентиращи контрола от страна на Комисията и на Асоциацията по ВиК са неразбираеми и прекомерно общи “, написа доцент Ковачева.
Омбудсманът напомня, че във връзка проведена от Министерство на регионалното развитие на 5 май 2020 година социална консултация по предложение за правене на план на нов закон с работно заглавие, е изпратила мнение, в което са маркирани няколко съществени казуса, „ на които обаче не е открито решение в оферти вид на плана на ЗВК “. В тази връзка Диана Ковачева още веднъж извежда тези проблеми, наред с други, като упорства за тяхното разрешаване.
В чл.16, ал.3 не е преразгледана ролята на асоциациите по ВиК, като се резервира условието регионалният шеф (представител на държавата) да има блокираща квота от 35% в общото заседание и да получава мандат за гласоподаване от Министерство на регионалното развитие. Това на процедура отстрани общините от опция за взимане на независими решения. В допълнение Министерство на регионалното развитие, което е принципал на ВиК операторите, има опция за въздействие върху вземането на решения от страна на притежатели на ВиК инфраструктурата, които са възложители по договорите за тяхното ръководство.
Освен това, омбудсманът е безапелационна, че методът при ценообразуването на ВиК услугите е непростим обществено и не е уравновесен. „ Не е обективен, защото в обитаемоте места от региона разноските на ВиК оператора са разнообразни. Тук желая да подчертая, че в Стратегията за развиване и ръководство на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 година е маркирано, че гравитачното водоснабдяване е на ниска цена и естествените условия са тези, които водят до понижаване разноските за водоснабдяване. Направените вложения за възстановяване качеството на обслужване също са разнообразни. Справедливо е цената на ВиК услугите в обособените региони, обхванати от обособената територия, да подхожда на действителните разноски за даването им “, показва доцент Ковачева.
По отношение на отклонения от условията за качествата на питейната вода (чл.63) в плана на ЗВК липсва процедура за използване на по-ниска цена на водата, когато тя не дава отговор на нормативните условия за качество, в това число при възбрана от РЗИ за прилагане на водата за питейно-битови потребности или когато водата явно е негодна за консумация – кална, мътна, с плуващи частици и други
„ Не се плануват и условия за компенсации при отклонения от качеството на услугите, което считам за неприемливо. Видно от Справка за отразяване на мнения, предлагането на омбудсмана за регламентиране на процедура за възнаграждение на по-ниска цена на водоснабдителната услуга, когато доставяната вода е негодна за питейно-битови цели е признато по принцип. Становището ми е, че е неотложно такава процедура да бъде написана в закона “, безапелационна е омбудсманът.
Доц. Ковачева показва забележки и във връзка с това, че в плана на ЗВК е регламентирано, че обществена търпимост на цената на ВиК услугите е налице, когато тяхната стойност, избрана на база минимално месечно ползване на вода от 2,8 куб. м на едно лице, не надвишава 2,5 на 100 от междинния месечен приход на домакинство в съответната административна област.
 „ Смятам за неотложно в ЗВК да се уточни ясно и недвусмислено коя статистика ще се употребява за установяване на междинен месечен приход на домакинство “, декларира тя.  
По отношение на въвеждане на съставния елемент „ достъп до услугата “ в цената на ВиК услугите (чл. 82), омбудсманът предизвестява, че това значи, че даже и да не се използва вода, да вземем за пример в парцели, които не се употребяват целогодишно или парцелът е ненаселен, тези жители ще заплащат такса „ достъп “.
 Солени санкции за щета на мрежата и нов регулатор планува новият Закон за ВиК Солени санкции за щета на мрежата и нов регулатор планува новият Закон за ВиК
Запазване на обществената търпимост на цената на услугите, както и на обществения темперамент на активите планува квалифицираният от Министерс...
„ Мнението ми е, че това става в миг, когато даването на услугата в страната като цяло е незадоволително. Както нееднократно съм посочвала – и през 2019 година жалбите, свързани с качеството на ВиК услугите са преди всичко в бранша. Цели обитаеми места без вода се обръщат към омбудсмана. Непрекъснато постъпват тъжби от цялата страна за повреди по ВиК мрежата. В Доклада за активността на КЕВР за 2019 година е маркирано, че отчетените показатели за качество, като: общи загуби на вода; повреди по ВиК мрежите; налягане във водоснабдителната система; рехабилитация на водопроводната мрежа и прочие, „ са доста надалеч от избраните дълготрайни равнища, и за реализирано им ще са нужни обилни старания от ВиК бранша. “  Тази смяна не е в полза на жителите и няма да докара до понижаване на повредите по остарялата и амортизирана ВиК мрежа, няма да подсигурява достъп до услугата. Необходим е ефикасен надзор върху активността на ВиК сдруженията. В случай обаче, че тази съставния елемент остане, мнението ми е, че тя следва да бъде включена в цената единствено при действително употребена услуга – по образеца на електроснабдяването за битовите клиенти “, написа публичният бранител.
Във връзка с преразглеждане на цените на ВиК услугите (чл. 85, алинея 1, т. 2) доцент Ковачева акцентира, че процедура за преразглеждане на цените се открива от комисията служебно или по искане на ВиК оператори, при съществуване на две условия, едното от които е нарастване на ценообразуващи детайли (цени на горива, електрическа енергия, базови консумативи, минимална работна заплата, водни количества и други), без да е закрепен предел на това нарастване.
„ Действително, за изискванията и редът за преразглеждане на цените се препраща към разпоредба, само че считам, че е належащо това да бъде написано в ЗВК “, предлага омбудсманът. 
По отношение на общите условия на ВиК операторите и следващи промени в тях (чл. 86), доцент Ковачева показва, че не е планувано общите условия да се утвърждават от Комисията за контролиране на ВиК услугите, което счита за значителен пропуск. Това от своя страна отстрани и инспекцията на Комисия за отбрана на потребителите, според чл.148, ал.2 от Закона за отбрана на потребителите, за неравноправни клаузи.
Във връзка с плануванаъа опция ВиК операторът да се достави със заповед за осъществяване на парично обвързване, без значение от неговия размер, омбудсманът счита за неотложно преди да се пристъпи към тази опция, да се планува ред за непринудено решение на разногласия, като да вземем за пример: покана за непринудено осъществяване, в която категорично да бъде посочен период за заплащане на задължението, след приключването на който, при несъблюдение на отговорностите на длъжника да бъде разяснено, че ще бъдат подхванати дейности за наложително събиране на задължението.
 Разработват Закон за ВиК поради водната рецесия, Българска социалистическа партия с рецензии и оферти Разработват Закон за ВиК поради водната рецесия, Българска социалистическа партия с рецензии и оферти
Парламентът разпореди на Министерство на регионалното развитие да изготви Закон за ВиК до 15 май 2020 година Идеята е до тази дата законът да бъде разгласен за публично обсъж...
В мнението на омбудсмана е отделено място и за отдалеченото отчитане на водомерите (§ 10 от ПЗР)
В Преходни и заключителни разпоредби на ЗВК е планувано, че конфигурираните нови водомери и сменените такива, следва да имат опция за отдалечено отчитане. Вменен е ангажимент на ВиК оператора да построи и поддържа система за отдалечено отчитане на водомерите. 
Водомерите за топла вода следва да могат да се регистрират отдалечено и от компаниите за дялово систематизиране. 
„ Към момента не излиза наяве по какъв начин ВиК операторите и компаниите за дялово систематизиране ще имат опция за отдалечен доклад, така като  употребяват друг програмен продукт за отчитане на данните, нещо което се показва до момента като проблем за отдалеченото отчитане “, написа доцент Ковачевa.
В умозаключение тя показва убеденост, че министерството ще предприеме нужните дейности, с цел да може новият ЗВК да подсигурява правата и ползите на потребителите на ВиК услуги.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР