Омбудсманът Диана Ковачева ще участва днес във форум Качеството на

...
Омбудсманът Диана Ковачева ще участва днес във форум Качеството на
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Психиатрии у нас лекуват пациенти с храна за 2.76 лв. и лекарства за 0,68 лв. на ден

Омбудсманът Диана Ковачева ще взе участие през днешния ден във конгрес „ Качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психичноздравни проблеми в България: провокации и решения “.

Дискусията ще се концентрира върху положението на психиатричната грижа , достъпа до обществена поддръжка на хора с психичноздравни проблеми и ефикасната отбрана на техните права .

Акцент в изявлението на проф. Ковачева е неприятното качеството на предоставяната здравна грижа в тези места, хроничната липса на финансови средства за прехрана – дефицит на качествена храна , закупуването на модерни медикаменти и спално долни дрехи, тежките санитарно-битови условия, острата потребност от поправки и прочие

Друг главен проблем в психиатричните заведения е неналичието на профилиран личен състав – в някои отделения на щат няма назначен психиатър, а работят лекари с друга компетентност – вътрешни заболявания, хирургия обща медицина, в това число и без компетентност .

Голямата пренаселенос т обичайно е един от най-сериозните проблеми, установени от Ковачева в държавните психиатрични лечебни заведения –  тук-там има стаи с по 10 кревати и без задоволително място за свободно напредване.

Храноденът е различен от проблемите – за сведение храната на един пациент за ден в болничното заведение в Бяла към месец август е 2.76 лева . Според калкулатора на инфлацията на Националния статистически институт /НСИ/ – от месец януари 2021 година до месец  на актуалната година инфлационният показател на потребителските цени е 29.9%. Т.е. един храноден на пациент към август би трябвало да е с минимална стойност 3.25 лева .

Друго умозаключение от наблюденията на Националния предпазен механизъм е обичайна липса в менюто на пациентите на млечни артикули, плодове, пресни зеленчуци, риба .

По изброените проблеми с липса на средства Диана Ковачева сезира и ръководителя на Комисията за отбрана от дискриминация – повода е десетодишното несъблюдение на решение от лятото на 2013 година от стана на Министерството на здравеопазването. То задължава ведомството да даде нужните финансови запаси на държавните психиатрични лечебни заведения за повишение качеството на реализираните в тях медицински услуги и съблюдаване на одобрените медицински стандарти .

Основната рекомендация на омбудсмана от инспекциите е да покаже незабавната и остра потребност от промяна в държавните психиатрични лечебни заведения.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР