Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния заместник министър-председател по обществен ред

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния заместник министър-председател по обществен ред
Коментари Харесай

Омбудсманът призова държавата да подкрепи горещата линия за закрила на деца от посегателства в мрежата

Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния заместител министър-председател по публичен ред и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебните министри на правораздаването Крум Зарков, на електронното ръководство Георги Тодоров, на младежта и спорта Весела Лечева, както и ръководителя на Държавната организация за протекция на детето Елеонора Лилова, за заплахата от преустановяване работата на Националния център за безвреден интернет и закриването на горещата линия SafeNet към него, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Проблемът е, че Националният център за безвреден интернет работи напълно на планово финансиране. Европейската комисия обезпечава 50% от нужните средства посредством европрограмите „ Безопасен интернет ", а от 2014 година и „ По-добър интернет за децата ", само че има изискване за национално съфинансиране на дейностите.

„ За страдание, страната към този момент една година не може да откри съответни механизми, с цел да може да обезпечи държавно съфинансиране и по този метод да подсигурява на децата в България протекция от похищения в интернет. Отговорно би трябвало да отбележа, че на процедура НЦБИ към този момент 16 години извършва задължения на страната, произлизащи от редица интернационалните актове, към които страната ни се е включила, както и от наредбите на европейски наставления, с което да отбрани на процедура правото на децата да се възползват безвредно от опциите на цифровата ера. Именно в тази посока са и рекомендациите на Съвета на Европа към България да финансира действия, реализирани от гражданското общество, за предварителна защита на рисковете и отбрана на децата в цифровото пространство, за което ме сезираха и от Националната мрежа за децата ", написа омбудсманът.

Проф. Ковачева акцентира значимостта на Центъра за безвреден интернет, учреден през 2005 година от Фондация „ Приложни проучвания и връзки " с частичната финансова поддръжка на Европейската комисия. От май 2006 година към него е открита българската интернет гореща линия за битка с противозаконното и нездравословно за децата наличие и държание в интернет пространството.

Омбудсманът обръща внимание на обстоятелството, че горещата линия поема сигналите за тежко принуждение, трафик, полова употреба над деца, детска порнография и компютърни похищения против деца и малолетни, до момента в който консултативната линия поучава и съветва случаи на онлайн тормоз, нездравословно и рисково наличие. Посочва също по този начин, че Центърът координира Обществения съвет за безвреден интернет, провежда образования за повишение информираността на обществото за рисковете за децата при прилагане на интернет, обществени мрежи и мобилни устройства, както и методите за предварителна защита и търсене на помощ.

Общественият бранител отбелязва, че Центърът е единственият български член на европейската мрежа от 30 центъра за безвреден интернет Insafe, както и на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, която сплотява 43 страни. Като член на тези организации извършва стратегии за развиване на цифрова осведомителна просветеност, създават се методики и се вкарват в учебните заведения, образоват се учители, работи се с деца.

Диана Ковачева добавя, че Центърът за безвреден интернет работи дружно с ГДБОП и с Интерпол. За 2021 година са обработени над 15 000 сигнала, като от тях към ГДБОП са отправени над 1 500 сигнала за случаи, които попадат в полето на Наказателния кодекс. Около 10 сигнала годишно са за деца, станали жертви на педофил в мрежата.

„ Общо от 2005 година са обработени над 63 000 сигнала за принуждение и тормоз за деца онлайн, подадени от деца, родители, работещи с деца, жители, изключително увеличени по време на пандемията - от 9 289 през 2019 година на 17 855 през 2020 година ", показва омбудсманът.

Ковачева акцентира, че паниката ѝ е обвързвана и с обстоятелството, че след прекъсването на активността на Националния център за безвреден интернет, над 16 000 деца и малолетни, жертви на онлайн принуждение, тормоз, корист, трафик и полово принуждение, които всяка година търсят поддръжка, към този момент ще бъдат сами в голямото онлайн пространство и няма кой да им помогне. Затова тя упорства всички виновни институции в незабавен порядък да потърсят способи и благоприятни условия за решение на казуса със затварянето на Центъра за безвреден интернет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР