Омбудсманът Диана Ковачева сезира енергийния министър Румен Радев заради множеството

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира енергийния министър Румен Радев заради множеството
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява новите топломери да се платят с европари

Омбудсманът Диана Ковачева сезира енергийния министър Румен Радев поради множеството тъжби и сигнали към институцията от жители - битови клиенти на топлофикационните сдружения, на които им се постанова по силата на европейското и на българското законодателство да отделят съществени суми, с цел да си купят водомери и топломери с отдалечено отчитане.
" Разходите за подмяна на топлинния разпределител единствено на един нагревател с нов апарат с отдалечено отчитане са в размер над 50 лева (в това число: стойност на уреда, доставка, монтаж, снимане, програмиране, активиране на радиофункция, пломбиране), а за един водомер за топла вода с отдалечено отчитане най-често надвишават 100 лева Така за преоборудването на малко жилище с две отоплителни тела сумата надвишава 200 лева ", написа Ковачева. Тя упорства страната незабавно да изготви финансов инструмент за обективна поддръжка на повече от 570 семейства на централно топлоснабдяване, тъй като най-късно до 1 януари 2027 година те би трябвало да слагат по-скъпите уреди за отдалечено отчитане на топлинна сила. Това се чака да стане най-масово през 2024 година, когато изтича вторият 10-годишен гаранционен период на уредите след въвеждането на системата за дялово систематизиране на топлинната сила.
Омбудсманът добавя, че тези спомагателни разноски за семействата пораждат на фона на рекордно високите контролирани цени на топлинната сила, които битовите клиенти на топлофикациите заплащат през сегашния ценови интервал.
Ковачева написа, че за значимостта на този публичен проблем към този момент е сезирала енергийното министерство по времето на служебното държавно управление и е предизвестила, че съгласно някои оценки прекосяването от уреди с образно отчитане към уреди с отдалечено отчитане ще коства на битовите клиенти над 100 млн. лева за интервала 2021-2026 година, тъй като на подмяна подлежат общо към 1,276 млн. радиаторни разпределителя и към 660 хиляди самостоятелни водомера за топла вода. Посочва, че още тогава е предложила на Министерството на енергетиката посредством ръководените от него средства от еврофондове да поддържа финансово битовите клиенти на топлофикационните сдружения, само че за жалост и все още няма противоположен отговор или мнение по поставения проблем.
Ковачева напомня и различен факт - предложила е разнообразни разновидности за обективна поддръжка, да вземем за пример - финансовата отплата да бъде в размер на избрана част - % от общия разход, който всеки битов клиент на топлопреносно дружество прави за преоборудването на парцела си със средства за дялово систематизиране на топлинната сила с отдалечено отчитане. А при положение на мощна дребнавост на ресурса за поддръжка - е показала като вероятен и методът, при който страната да компенсира в цялостен размер единствено разноските за преоборудването с отдалечени уреди, направени от жители, които имат право на обществена помощ по член 2, алинея 3 от Закона за общественото подкрепяне.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР