Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на управителя на Националния осигурителен институт

...
Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на управителя на Националния осигурителен институт
Коментари Харесай

Омбудсманът препоръча НОИ да преизчисли служебно пенсиите

Омбудсманът Диана Ковачева предложи на шефа на Националния застрахователен институт (НОИ) Ивайло Иванов за служебно преизчисляване на самостоятелния коефициент на пенсиите при 172 226 души в разгара на четвъртата Коронавирус вълна или да се премине към унищожаване на крайния период за това - 30 септември 2022 година, оповестиха от администрацията на националния омбудсман.

Ковачева му писа, тъй като към водената от нея администрация са получени десетките сигнали и въпроси на жители, които се интересуват от влезлите на 1 септември т.г . нови промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). С тях се променя механизмът за установяване на понижението на осигурителния приход, от който се пресмята самостоятелният коефициент при установяване на размера на трудовите пенсии на лицата, родени след 31 декември 1959 година и обезпечавани в повсеместен пенсионен фонд (УПФ).

Целта е да се предотвратят скупчванията пред офисите на Национален осигурителен институт и заплахата хората да се заразят до момента в който чакат на опашка за преизчисление на пенсиите.

" Гражданите утвърждават опцията за постигането на по-малко по мярка понижение на самостоятелния коефициент , защото по този начин действително ще получат по-висок размер на пенсиите, отпускани от държавното публично обезпечаване (ДОО) ", написа Диана Ковачева.

По думите й посочените промени могат да се ползват при изчисляването на размера на всички персонални и наследствени пенсии , свързани с трудова активност, които се отпускат с начална дата след 31 август 2021 година, както и на пенсии с по-ранна начална дата, в случай че производството по отпущането им не е завършило все още на влизане в действие на новите текстове и към момента не е избран действителният им размер.

По данни на Национален осигурителен институт, от тази опция може да пожелаят да се възползват 172 226 души, на които все още осигурителният институт изплаща такива пенсии. Като близо 70% от пенсионерите, попадащи в кръга на хората, които ще имат правото да изискат преизчисляване , са лица с пенсии за неработоспособност поради общо заболяване, трудова акцидент или професионална болест.

" От посочената от Национален осигурителен институт информация излиза наяве още, че когато човек получава пенсия, приравнена на минимално обезпечения от страната размер за съответния тип пенсия, само че действителният й размер е по-нисък от този най-малък размер, преизчисляването може да няма упования от хората резултат .

Възможността за повишение е обвързвана с персоналния темперамент на пенсиите и не дава изясненост кои от лицата, получаващите и сега пенсии от държавното публично обезпечаване , могат да чакат позитивен резултат.

Ковачева е безапелационна, че т ези условия основават риск доста огромен брой от евентуално правоимащите пенсионери да пожелаят да се възползват от опцията да изискат преизчисляване на пенсията си , в това число когато не са уверени, че пенсията им ще бъде нараснала след преизчисляването ", добави обмудсманът.

Тя подчертава, че въпреки крайният период за подаване на заявки за преизчисляване на пенсиите да е 30 септември 2022 година, има действителна заплаха огромна част от пенсионерите да се насочат още в първите дни и седмици към опцията да изискат преизчисляване. Защото при закъснение подаване на настояването тези хора в съответните месеци на отсрочване ще получават по-малкия размер пенсия.

Омбудсманът предизвестява, че не е за занемаряване и заплахата възрастни самотно живеещи или трудноподвижни хора да се насочат към офисите на Национален осигурителен институт , без действително да са превзимащи лица за такова преизчисление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР