Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази срещу намерението на Министерството на

...
Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази срещу намерението на Министерството на
Коментари Харесай

Омбудсманът: Въвеждането на такси за полагане на повишителна матура е незаконно


Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази против желанието на Министерството на образованието и науката (МОН) да вкара такса за наново явяване на матура за повишение на оценката.

Идеята е залегнала в Наредба №11 за оценяване на резултатите от образованието на учениците, качена за публично разискване. В плана на наредбата е планувано, че размерът на парите, които ще би трябвало да заделят зрелостниците, ще е според Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение. Каква ще е цената обаче е неразбираемо. Проф. Ковачева е безапелационна, че подзаконовият нормативен акт е в прорез със Закона за държавните такси от държавни такси, според който всички документи за приемане на главно и приблизително обучение, издавани от образователните заведения и от МОН са освободени от такси.

От офиса на публичния бранител напомнят, че на 6 март т.г. народните представители гласоподаваха предлагането, инициирано от омбудсмана, зрелостниците и лицата, притежаващи тапия за приблизително обучение, за задачите на кандидатстването си във ВУЗ, да получат право еднократно в границите на една образователна година от полагането на първия държавен зрелостен изпит (ДЗИ), да се явят за повишение на оценката на плануван идващ подобен изпит, за което ще се издава уверение с новата по-благоприятна за тях оценка.

Поводът за тази смяна, отправена от Диана Ковачева още в 48-ото Народно заседание, бяха постъпващите в институцията на публичния бранител от ден на ден тъжби и сигнали от родители и зрелостници, съгласно които е недопустимо да няма втори късмет за явяване на наложителните зрелостни изпити за повишение на оценка. В тях родителите упорстваха децата им да имат право да покачат оценката си от матурата, тъй като до момента тя оставаше „ до живот “, без никаква опция да я поправят.

В писмото си до проф. Цоков тя сигнализира, че в институцията към този момент постъпват тъжби и сигнали от недоволни родители и бъдещи зрелостници, които са обезпокоени от обстоятелството, че във въпросната разпоредба се планува такса за явяване на изпита, за която даже не е избран размер.

Гражданите показват и различен факт, че „ страната ще заплаща таксите за образование на студентите, а в това време ще се събират такси за явяване на ДЗИ “ и упорстват разноските за полагането на този изпит да не бъдат за сметка на младежите.

„ Бих желала да отбележа, че явяването на искащите за повишение на оценката от ДЗИ ще става на плануваните дати през сесия май-юни и сесия август-септември, избрани със заповед на министъра на образованието и науката, което не води до спомагателни разноски за организация и осъществяване на изпитите, тъй че хората да бъдат натоварени финансово. Тъй като искащите за повишение на оценката и зрелостниците се явяват в границите на към този момент проведените сесии, едните да заплащат такси за явяване на ДЗИ, а другите да се явяват без възнаграждение е дискриминационно по отношение на искащите да покачат резултатите си за задачите на кандидатстването във ВУЗ “, написа омбудсманът.

Тя добавя и че измененията в Закона за предучилищно и учебно обучение и в Закона за висшето обучение имат за цел да подобрят резултатите на зрелостниците и да разширят достъпа им до системата за висшето обучение, а определянето на такса за допускане до тази матура на процедура е преграда пред предоставената от закона опция, която следва да отпадне.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР