Омбудсманът Диана Ковачева настоява за ясни и кратки срокове за

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява за ясни и кратки срокове за
Коментари Харесай

Омбудсманът иска да е ясно кога връщат надвзетите пари от сметките за природен газ

Омбудсманът Диана Ковачева упорства за ясни и къси периоди за връщане на надвзетите суми на жители след понижаване цената на природния газ.

Тя е изпратила писмо с настояването си до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителя на парламентарната комисия по енергетика в Народното събрание Валентин Николов и ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов.

Ковачева показва, че от изказването на изпълнителния шеф на " Булгаргаз " е станало ясно, че ще изискат от регулатора да се утвърдят цени със задна дата - от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година, като сумите за възобновяване са почти 150 млн. лв..
 КЕВР чака закон или правосъдно решение за цени със задна дата
КЕВР чака закон или правосъдно решение за цени със задна дата

Подобна обстановка е казус

" Оказва се обаче, че едно толкоз значимо и дълго чакано съглашение за понижаване на цената на природния газ не може да се приложи на процедура при в този момент настоящата нормативна уредба и поражда редица неизяснени въпроси, на които все още способените органи нямат отговори, в това число и по какъв метод намаляването на цената на природния газ действително ще се отрази на сметките на крайните клиенти - консуматори на съответните услуги ", декларира омбудсманът в писмото си.

По тази причина тя приканва за дейности, които да обезпечат баланс сред ползите на енергийните предприятия и клиентите при корекциите на сметките на крайните консуматори.
 От 1 април новата цена на газа се отразява в сметките ни Обновена
От 1 април новата цена на газа се отразява в сметките ни

Намалението за крайните консуматори обаче няма да е 40%

Общественият бранител упорства незабавно да се реши и какви промени са нужни в нормативната база, свързани с възобновяване на надвзетите суми поради понижените цени на природния газ от август предходната година и желае в рационален период д а бъде създадена методика за възобновяване на надвзетите суми от крайните клиенти , която да бъде разяснена на жителите.

Омбудсманът предлага оптимално къси периоди при възобновяване на надвзетите суми на крайните клиенти посредством връщане или прихващане, както и даване на разбираема информация (на обособен ред) във фактурите за сумите, които подлежат на възобновяване или прихващане.

" Булгаргаз " ще възвърне на клиентите си пари със остаряла дата

За всеки обособен месец до август 2019 цената на газта ще е различна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР