Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде направен анализ и оценка

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде направен анализ и оценка
Коментари Харесай

Омбудсманът иска анализ за полезността на екостикерите за колите

Омбудсманът Диана Ковачева упорства да бъде изработен разбор и оценка на въздействието на наредбите за въвеждането така наречен " екостикери " за моторните транспортни средства (МПС) до 3.5 тона. Целта на екостикерите била възстановяване качеството на атмосферния въздух. Ковачева е изпратила мнение до министъра на превоза и известията Николай Събев с гледище за разбор.

Факторът наличие на въглероден оксид в отработените газове на колите не въздейства при определянето на екологичната група, тъй като превес взимат датата на първата регистрация на МПС-то и категории за Евронорми, което съгласно нея е погрешно и не подхожда на задачата, поради която се вкарва новото условие, акцентира тя.

" В случай че се откри прекалено засягане на правата и ползите на жителите на фона на незадоволителна успеваемост на тази мярка за възстановяване на чистотата на атмосферния въздух, да се подхващат дейности за анулация на въпросните правила ", предлага проф. Ковачева.

Исканият разбор е за измененията в Наредба № Н-32 от 16 декември 2011 година за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътни транспортни средства, обнародвани в Дъждовни води, бр.80 от 11 ноември 2020 година, в член 37а (в мощ от 12 юли 2021 г.), с които е планувано определянето на моторните транспортни средства до 3.5 тона в екологични групи.

Според омбудсмана е прекомерно противоречиво изказванието, че с въвеждане на екостикерите ще се спомага и за прекратяване на нарушаванията при осъществяване на периодическите механически прегледи на колите. Мярката обгръща единствено колите до 3.5 тона, т.е. извън обсега им остават тежкотоварните камиони и рейсове, за които няма ограничаване на база замърсяване, а те са по-големи замърсители на атмосферния въздух и част от тях постоянно се движат в централните градски елементи.

Не е очакван и правилник за оценка на екологичната група на МПС с в допълнение инсталирани газови уредби, е различен мотив на омбудсмана.

" Въвеждането на екостикерите оскъпява периодическия механически обзор на ППС, с което жителите и бизнеса ще бъдат в допълнение затруднени, изключително в изискванията на пандемия ", безапелационна е Диана Ковачева.

Според нея е неприемливо способените органи да не са в положение да спрат нарушаванията при провеждането на периодическите механически прегледи. Вместо контролът на пунктовете да стане по-ефективен, жителите да се натоварват с нови разноски.

" Независимо че страната към този момент е изразходвала забележителен запас за изграждането на система за различаване на номерата на ППС, би трябвало да се вършат спомагателни разноски за екостикери ", написа публичният бранител до транспортния министър.

По време на разискването въвеждането на екостикерите не е било признато позитивно.

" Обществото следваше да е по-добре осведомено и дали екологичните групи и стикери имат аналог в Европейски Съюз и какво е посочила практиката там, където са въведени ", написа омбудсманът и добавя: " В недоволства на жители, минали към този момент през подобен обзор, с особена заостреност се слага въпроса - за какво откакто се мери количеството отделяни нездравословни газове в атмосферата, определянето на екологичната група става въз основа на годината на регистрация и евростандарта. Те се вземат поради и при установяване на налога на автомобила, като по този начин собствениците на по-стари и с по-нисък евростандарт коли на процедура търпят двойни наказания. "

Ковачева акцентира, че има закъснение на обслужването в пунктовете за годишни механически прегледи, размера на стикерите и неуместното място за слагането им, което затруднява водачите при ръководство на автомобила, в това число и че не се вземат нужните ограничения за възстановяване на качеството на горивата, което не се регистрира като спомагателен фактор за замърсяването и прочие

Омбудсманът акцентира и изводите на КПКОНПИ от 30 юни т.г. за вероятните корупционни опасности от използването на Наредбата - риск от неефективно разходване на обществен запас, нецелесъобразност и липса на нужда от така наречен " екостикер ", в допълнение увеличение на разноските за жителите и бизнеса.

" Като регистрирам изключителната значителност на ограниченията за възстановяване на чистотата на атмосферния въздух, желая да подчертая резултатите от приключеното през 2020 г. едногодишно проучване на Националния институт по метеорология и хидрология по поръчка на Столична община за чистотата на въздуха в София.

В него ясно е избран делът на обособените замърсители на въздуха. Пътният трафик е на пето място с дял от 9%.

Омбудсманът акцентира, че е основателен упрека на жителите, че страната не взима нужните ограничения за обезвреждане на нездравословното въздействие на по-големите източници на замърсяване, а концентрира напъните си единствено към част от транспортните средства, като по този начин трансферира отговорността по запазване на чистотата на въздуха на жителите и бизнеса ", безапелационна е проф. Ковачева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР