Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на регионалното развитие

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на регионалното развитие
Коментари Харесай

Новият Закон за ВиК попадна под прицела на омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков по отношение на ревизирания план за публично разискване на Закона за водоснабдяването и канализацията, оповестяват от пресцентъра на публичния бранител.

Тя обръща внимание на главните проблеми, които се обрисуват и в " ревизирания " план с гледище за неговото преразглеждане. Омбудсманът акцентира, че не са предпазени и обезпечени в задоволителна степен правата и ползите на битовите клиенти на ВиК услуги.

Проектът планува основаване на нова Комисия, която да контролира само цените, разпоредбите за тяхното формиране, които отразяват единствено структурата на разноските. Контролът върху осъществяване на индикаторите за качество - сведени от 15 до 3, е очакван да се реализира от Асоциациите по ВиК. Това буди неразбиране, защото не е планувано обвързване на осъществяването на индикаторите за качество с цените на ВиК услугите, изяснява Ковачева.

Тя обръща внимание на икономическата аргументираност на цените на ВиК услугите - другият принцип, от която следва да се управлява новата Комисия. По думите й тя не кореспондира с единната цена в обособената територия, която вносителят аргументира за взаимност и понижаване на неравнопоставеността при даването им.

Според омбудсманът в заложения план отпадат значими индикатори - за качество на питейната вода, равнище на покритие на ВиК услугите, непрекъснатост на водоснабдяването, повреди на водоснабдителната и на канализационната системи, само че в това време се вкарва нова финансова тежест за битовите консуматори.
 Пуснаха за наново публично разискване плана за нов Закон за ВиК
Пуснаха за наново публично разискване плана за нов Закон за ВиК

В интервала на предходното публично разискване бяха получени 33 мнения

Диана Ковачева показва и различен проблем, при който вносителят на плана даже не намира за вярно да планува процедура за използване на по-ниска цена на водата, когато тя не дава отговор на нормативните условия за качество.

Омбудсманът акцентира още, че в ревизирания план е останала опцията ВиК операторът да се достави със заповед за осъществяване на парично обвързване, без значение от неговия размер . Ковачева показва, че вносителят не е приел нейното предложение да се планува процедура преди да се пристъпи към тази опция.

Според Ковачева на процедура ръководството на ВиК бранша минава към страната. В момента 27 ВиК оператори са с преобладаващо държавно присъединяване, от тях 14 са 100% благосъстоятелност на страната. При наложителната консолидация ще останат единствено тези сдружения и " Софийска вода " АД, обслужваща административна област град София, разяснява тя.

Като различен проблем в Закона за ВиК Ковачева посочи неналичието на ясно написана процедура при несъгласуване на капиталова стратегия от Асоциация по ВиК. Според нея все още това се обрисува като един от главните проблеми при одобрение на бизнес проектите на ВиК операторите. Асоциации не взимат решение за координиране на бизнес проект или са дали своят вот срещу, само че защото същият не е върнат в период за преправка с стимулирани инструкции се смята, че бизнес проектът е признат без възражения, което обаче не дава отговор на действителността, добавя тя.

Общественият бранител обърна внимание и на обстоятелството, че Комисията за контролиране на цените на ВиК услугите е със мощно лимитирани пълномощия и не излиза наяве от претекстовете кое постанова това ограничение.
 Омбудсманът насочи зов за нов Закон за ВиК
Омбудсманът насочи зов за нов Закон за ВиК

Диана Ковачева посочи потребността от по-ефективен надзор от страна на страната към водоснабдителните дружества
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР