Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Иванка Шалапатова,

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Иванка Шалапатова,
Коментари Харесай

Омбудсманът иска помощта от 300 лв. за учениците от II, III и IV клас да се отпуска по-лесно

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до обществения министър Иванка Шалапатова, в която упорства да отпадне бюрократичната тежест, задължаваща родителите на възпитаници от II, III и IV клас да дават уверение за записването им в съответното учебно заведение през новата 2023-2024 година, против което да получат еднократната държавна помощ от 300 лв..

Поводът за рекомендацията са постъпващите десетки тъжби до омбудсмана, в които родители акцентират, че желаят да се възползват от тази обществена поддръжка, само че показват като проблем, че Агенцията за обществено подкрепяне изисква от тях уверение, че детето им е записано като възпитаник за II, III или IV клас, издадено от съответното учебно заведение, в случай, че образованието в тези класове е наложително и децата не подлежат на настрана записване, каквото е за учениците в I и VIII клас.

„ Считам, че задължението за родителите да се снабдят от учебното заведение с такова уверение, с цел да го приложат към заявлението-декларация до дирекция „ Социално подкрепяне “, би трябвало да бъде преразгледано и отстранено. При състояние, че този тип помощ се отпуска за всички деца и данните, кое дете къде е записано са налични в осведомителна система на Министерството на образованието и науката, считам че Агенцията за обществено подкрепяне следва да извърши тази инспекция служебно, според условията на Закона за електронното ръководство и не би следвало да я желае от жителите, още повече, че децата от втори, трети и четвърти клас не се записват за първи път в съответните образователни заведения “, безапелационна е Диана Ковачева.

Тя акцентира, че държавната администрация би трябвало тъкмо да ползва член 2, алинея 1 от Закона за електронното ръководство, т.е. административните органи, лицата, осъществяващи обществени функционалности, и организациите, които дават публични услуги да не изискват от жителите и организациите представянето или доказването на към този момент набрани или основани данни, а да ги съберат служебно от първичния админ.

Проф. Ковачева добавя, че опцията за продан на данни е основана точно, с цел да облекчи административната тежест за жителите.

„ Вярвам във Вашата обществена ангажираност и предпочитание за понижаване на бюрокрацията и административната тежест за жителите. Очаквам в рационален период да ме информирате за подхванатите от Вас дейности по поставения проблем “, приключва омбудсманът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР