Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния премиер Гълъб Донев

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния премиер Гълъб Донев
Коментари Харесай

Омбудсманът иска компенсации за домакинствата заради цената на газа

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър председател Гълъб Донев и до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в която изиска обективни обезщетения поради рисково нарасналите разноски за природен газ на всички семейства, които разчитат на това гориво,предава по информация от пресцентъра на публичния бранител.

Диана Ковачева е обезпокоена след импортираното от „ Булгаргаз “ ЕАД заявление за одобряване на цена на природния газ за януари 2023 година в размер на 204,53 лева./MWh.  Това е невиждано високо нарастване - с 38,9 %, спрямо настоящата цена за сегашния месец, се случва по време на отоплителния сезон, написа в мнението на омбудсмана. Тя припомня, че до месец май тази година се е изпълнявала Правителствената стратегия за компенсиране на битови клиенти. В същото време повишаването на природния газ продължава и през месеците след приключването на Програмата. 

Омбудсманът припомня, че още през юли месец се е обърнала към държавното управление с рекомендация за приемане на нова стратегия за компенсиране. С терзание означавам, че досега не е известно да се подхванати стъпки за решаването на този неотложен проблем, написа Ковачева.

Свръхвисоките цени на природния газ доста усилват разноските и на топлофикационните сдружения, които употребяват този тип гориво и в случай че те не получат държавна помощ за покриване на разликите, КЕВР ще би трябвало да включи тези невиждано високи разноски в цените на топлинната сила за крайните клиенти от 1 юли 2023 година, счита омбудсманът. 

Диана Ковачева е безапелационна, че тази финансова тежест не трябва да се трансферира на гърба на битовите консуматори на топлинна сила. Цените и сметките за топлинна сила и понастоящем са на ръба на обществената търпимост, добавя публичният бранител.

По-рано този месец омбудсманът Диана Ковачева изпрати настрана мнение до служебния министър-председател Гълъб Донев, в което изиска незабавна поддръжка на всички битови клиенти на сила – мотивът бе оповестеният за Обществено разискване Проект на Постановление за ограниченията по използване на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година за незабавната интервенция по справяне с високите цени на силата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР