Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването
Коментари Харесай

Хаос с пенсиите на хората с увреждания, омбудсманът спешно иска да им се платят

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев и шефа на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов, в която упорства да се подхващат нужните дейности за обновяване на всички забавени заплащания към хората с увреждания. Това оповестиха от пресцентъра на публичния защитник

Поводът са многочислените тъжби от жители, които алармират институцията на омбудсмана, че след последните промени в Закона за хората с увреждания, които са в действие от 25 януари т.г., е безпорядък, тъй като няма действителни дейности от виновните органи, което води до неспособност засегнатите да получат полагащите им се средства.

Тези промени бяха инициирани от проф. Ковачева, с цел да не губят хората права и да получават пенсиите си за неработоспособност до момента в който чакат преосвидетелстване, което става след подаване на заявление-декларация. Така до издаване на ново ТЕЛК решение Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са задължени да дават информация на всички виновни органи, с цел да не се прекъсва финансовата и целева поддръжка на хората с увреждания, в това число безплатните винетки стикери, право на персонална помощ, асистентска поддръжка, данъчни облекчения и др.

При заварените случаи РЗИ трябваше да изпрати информация за забавените експертни решения в 14-дневен период от влизане в действие на законовите промени, т.е. 25 януари 2023 година, който към този момент е изминал.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР