Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването
Коментари Харесай

Ускоряване работата на ТЕЛК поиска омбудсманът

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, в която упорства в къс период да бъде направен изчерпателен разбор на проблемите в работата на ТЕЛК/НЕЛК.

Омбудсманът желае незабавни ограничения, с които да се форсира здравната експертиза на територията на цялата страна и да не се позволява спиране, което нарушава обществените права на хората с увреждания.

„ Бих желала да посоча също нуждата от усилване на контрола по отношение на съблюдаване на морално-етичните правила в отношението на членовете и техническия личен състав на комисиите към пациентите, включително по отношение на регламентиране на морално-етични правила за работещите в органите на здравната експертиза и засилен надзор върху тяхното съблюдаване от страна на работодатели и контролни органи “, безапелационна е Ковачева.

Поводът за написване на тези рекомендация са множеството тъжби поради зачестили случаи на закъснение на експертизата и/или определянето на по-нисък % тип и степен на увреждания и нужда от непозната помощ, изключително при деца.

„ Анализът демонстрира, че макар признатите промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за превъзмогване на последствията, остана неуреден казусът със закъснение на експертизата на жители, чиито експертни решения изтичат след 30 юни 2022 година Предвид струпване на лица, подали заявки за преосвидетелстване, а също за първично освидетелстване и предстоящото закъснение на неговото осъществяване, тези жители са сложени в неравнопоставено състояние по отношение на обхванатите от наредбата на § 20а от Преходни и Заключителни разпореждания на закона. Гражданите, немалка част от които са деца, са лишени за избран интервал от опцията навреме да употребяват техни права, регламентирани в настоящото законодателство, от които незабавно се нуждаят “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева подчертава на последния постъпил в институцията на омбудсмана подобен случай за закъснение на здравна експертиза, касаещ дете с аутизъм, при което на 1 ноември 2022 г изтича експертното решение. Неговата майка алармира, че още на 26 август 2022 година е подала нужните документи за преосвидетелстването му в Регионалната картотека на медицинските експертизи (РКМЕ), само че дата, избрана за явяването му пред ТЕЛК, е чак на 13 януари следващата година. Така за времето до постановяване на решението и влизането му в действие детето и неговата майка няма да употребяват обществените си права, в това число за персонален помощник на детето.

„ С схващане към проблемите, пред които са изправени органите на здравната експертиза, включително тяхната натовареност и непълнота на експерти, като омбудсман бих желала да обърна внимание, че те не оправдават забавянето на експертизата и нарушените права на хора с увреждания, изключително за децата с увреждания “, акцентира омбудсманът.

С цялата рекомендация на публичния бранител можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР