Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебните министри на образованието

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебните министри на образованието
Коментари Харесай

И омбудсманът е срещу идеята родители и училища сами да плащат тестовете за COVID

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебните министри на образованието акад. Николай Денков и на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров бързите антигенни проби за COVID-19, нужни за обновяване на присъственото образование и за учениците от V до XII клас, да бъдат закупени от просветителното министерство, а не да натоварват финансово учебни заведения и родители.

Повод за рекомендацията на омбудсмана са тъжби на родители и сигнали на шефове във връзка със декларираното желание на просветителния министър да издаде заповед, с която, в случай че учебните заведения със лични средства обезпечат проби за учениците от V клас нагоре, да могат да ги върнат присъствено още преди МОН да даде безплатните.

В сигналите си шефове от по-малки общини сигнализират, че нямат такива средства, даже като реорганизират бюджетите си, а в жалбите си родители стачкуват против концепцията да заплащат от джоба си, каквато информация също се появи, като акцентират, че тази мярка е несправедлива.

„ Заплащането на тестванията от родителите води до въвеждането на веществен аршин за достъп до обучение, което е дискриминационно. Същото се отнася и до учебните заведения, сред които съществуват не дребни разлики във финансирането. Така се основава опълчване сред учебните заведения с положителни бюджетни благоприятни условия и частните учебни заведения от една страна и останалите учебни заведения, които нямат задоволителен финансов запас. Това води до неравно отнасяне на децата и лимитира достъпа им до обучение, което е тяхно конституционно право “ - написа омбудсманът в рекомендацията си.

Диана Ковачева е безапелационна, че е ангажимент на управляващите да обезпечат допустимо най-бързо връщането в клас на учениците, които желаят да учат присъствено, без да се натоварват финансово родителите или учебните заведения им.

В жалбите си родители показват и неодобрение, че за трета поредна година поради новите противоепидемични ограничения децата им са обществено изолирани и принудени да учат от разстояние в електронна среда, до момента в който заведенията, магазините и други места за обществено другарство не престават да работят.

„ За страдание, към този момент се приказва и за просветителна рецесия, тъй като наложените ограничавания стопират развиването на хиляди деца. В този смисъл, очакванията на жителите са в отварянето на учебните заведения за всички възпитаници. Родителите упорстват допустимо най-скоро децата да бъдат върнати в учебно заведение при строго съблюдаване на противоепидемичните ограничения в учебните заведения и слагат въпроса по кое време ще стане това “ - написа още омбудсманът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР