Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването д-р

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването д-р
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява МЗ да коригира заповедта за влизане у нас от червената зона

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, в която се застъпва за правата на българските жители, които пътуват от страните в така наречен " алена зона ", избрани на база брой болни от COVID-19.

Повод за рекомендацията ѝ са десетките тъжби, които постъпват в институцията на публичния медиатор, след оповестената на 27 юли 2021 година нова заповед на здравния министър за въвеждане на следващите краткотрайни противоепидемични ограничения за влизащите на територията на страната лица, в действие от на следващия ден - 29 юли 2021 година

" Основно се жалват жители, идващи от страни, попадащи в " алена зона ". Те са недоволни както от късия период, в който би трябвало да реагират на новите ограничавания и условия, по този начин и от основаната неравнопоставеност сред имунизирани и преболедували жители ", написа Ковачева.

Тя акцентира, че от новата заповед излиза наяве, че лицата, които идват от " алена зона ", ще бъдат допускани у нас едвам откакто показват годен дигитален Коронавирус - документ на Европейски Съюз за имунизация или на подобен документ, съдържащ същите данни като европейския дигитален Коронавирус документ за имунизация. Друга опция е представянето на негативен резултат след извършен до 72 часа преди влизане в България PCR-тест посредством годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за проучване или на подобен документ, който съдържа същите данни като европейския дигитален Коронавирус документ за проучване.

" Това би следвало да значи, че ще се позволяват единствено имунизирани лица, а не и преболедували, макар съществуването на годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за преболедуване или подобен на него документ ", добавя публичният бранител.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР