Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Комисия за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Комисия за
Коментари Харесай

Омбудсманът пита КЕВР защо без публичност одобри общите условия на Електрохолд Продажби ЕАД

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до ръководителя на Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, в което пита за какво без публично разискване Регулаторът утвърди на 10 март т.г. общите условия за продажба на електрическа сила на " Електрохолд Продажби “ ЕАД. Омбудсманът обръща внимание и на обстоятелството, че към 20 март 2023 година към момента не е поместена информация за това на интернет страницата на Комисията, което нарушава правилата за гласност и бистрота, които КЕВР следва да съблюдава при реализиране на активността си, оповестиха от пресцентъра на  Омбудсмана на Република България.

Проф. Ковачева е безапелационна, че с извършената процедура по одобрение на общи условия на " Електрохолд Продажби “ ЕАД не е спазен законът, което е видно от Доклад вх.№ Е-ДК-2048#1/10.11.2022 година на работната група.

Аргументите на Омбудсмана са, че не е извършено публично разискване по реда на член 14, алинея 1 от Закона за енергетиката, според който " Комисията организира процедура за публично разискване със заинтригуваните лица при правенето на общи административни актове, планувани в този закон… “ Посочва, че решенията на КЕВР, с които се утвърждават общите условия на сдруженията, са общи административни актове. В този смисъл е и непротиворечивата правосъдна процедура.

" Проведеното обществено разискване от страна на енергийното дружество е спомагателен стадий от процедурата, който е очакван с Наредба № 3 от 21.03.2013 година за лицензиране на дейностите в енергетиката “, написа публичният бранител.

Проф. Ковачева акцентира още, че от Доклада на работната група не се открива осъществяване на условието на член 148, алинея 2 от Закона за отбрана на потребителите: " Когато в нормативен акт е планувано държавен орган да утвърждава общите условия на договорите с консуматори и последващите промени в тях, те се изпращат на Комисията за отбрана на потребителите за мнение за съществуването на неравноправни клаузи. Държавният орган утвърждава общите условия на договорите с консуматори единствено в случай че Комисията за отбрана на потребителите утвърди предоставените ѝ общи условия и откакто реши, че те не съдържат неравноправни клаузи по смисъла на тази глава. “

Посочва, че по Закона за енергетиката, Регулаторът утвърждава общите условия на договорите, планувани в този закон, а наложително изискване за това е и одобряването им от Комисията за отбрана на потребителите за неравноправни клаузи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР