Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на регионалното развитие

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на регионалното развитие
Коментари Харесай

Омбудсманът с шест препоръки към МРРБ заради съседските войни

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова с шест препоръки за промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС). Препоръките са предизвикани от множеството тъжби и сигнали, които постъпват в институцията, главно поради кавги във входовете и недоразумение сред съседите, когато би трябвало да се събират средства или да се правят незабавни поправки.

„ Макар че законът откри някои положителни практики, съществуват към момента редица проблеми в връзките сред притежателите в здания в режим на етажна благосъстоятелност, както и сред притежателите и органите на централната и локалната власт “, написа доцент Ковачева.

Сред рекомендациите на омбудсмана за промени в закона е увеличение на правото на локалните управляващи да упражняват надзор по използването на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

„ В своята работа непрестанно се сблъсквам с проблеми на жителите, при които главният принцип на закона - „ саморегулацията “ не е осъществим. В доста случаи притежателите не могат да стигнат до еднопосочно решение и да ръководят вярно етажната благосъстоятелност. Това води до засилено напрежение измежду живеещите в здания в режим на етажна благосъстоятелност. В тези случаи те имат потребност от локалните управляващи, които да служат за съдия по зародилите проблеми сред тях “, се споделя още в писмото на омбудсмана до Министерство на регионалното развитие.

Друго предложение на омбудсмана е да се уточни уредбата на вноските за ръководство и поддръжка на постройката във връзка с притежатели, които не населяват жилищата си. Според в този момент настоящия закон, те могат да не заплащат, което води до незаслужено систематизиране на разноските.

„ В този смисъл е добре да се обмисли опцията при разпределянето на разноските за поддръжка на общите елементи същите да се дължат от притежателите без оглед обитаемостта на независимите им обекти поради разноските за абонаменти и услуги в постройката, които се заплащат непрестанно “, написа още омбудсманът.

Облекчаване на кворумите за осъществяване и взимане на решения на общото заседание на притежателите, е друга от рекомендациите на доцент Ковачева. Това е належащо предвид на възходящия брой необитаеми жилища в постройките и на незаинтересовани притежатели, които не участват на общите събрания в здания в режим на етажна благосъстоятелност.

Писмото на омбудсмана е обвързвано и с самодейността на Министерството на районното развиване и благоустройството за правене на план за изменение на ЗУЕС. Срокът за даване на хрумвания за смяна беше до 15 април т.г., само че и досега няма оповестен план за публично разискване.

„ Надявам се, че изложените проблеми и рекомендации ще бъдат разисквани и взети поради при правенето на законопроекта “, написа доцент Ковачева до министър Аврамова. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР