Омбудсманът Диана Ковачева изпрати отрицателно становище до финансовия министър Росица

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати отрицателно становище до финансовия министър Росица
Коментари Харесай

Омбудсманът: Спирането на сделки с имоти за неплатени глоби ограничава права

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати негативно мнение до финансовия министър Росица Велкова по отношение на оповестения за публично разискване план на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

В него проф. Ковачева обръща съответно внимание на препоръчаното изменение на член 264 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, съгласно който покупко-продажбите за недвижими парцели и коли ще бъдат спирани (няма да бъдат изповядани пред нотариус), в случай че притежателят има отговорности към държавната, в това число и за неплатени санкции. 

Ковачева е безапелационна, че това ще докара до непропорционално ограничение на правата на жителите като страни по покупко-продажби за прекачване на парцели или МПС за сметка на улеснението на събираемостта на санкциите.

От претекстовете към законопроекта излиза наяве, че изменението в на наредбите се налагазаради зачестилите случаи, в които при прекачване и основаване на вещни права върху недвижими парцели и прекачване на собствеността върху МПС, жителите съзнателно не заявяват отговорностите си при изповядване на договорката. 

Предлага се нотариусите да ревизират по електронен път в Национална агенция за приходите за съществуването на обществени отговорности на страните по договорката и в случай че те съществуват тя да не се изповядва. Проф. Диана Ковачева обръща внимание, че това на процедура е насилствена административна мярка, тъй като даже и да не е склонен с наложената санкция, жителят би предпочел да заплати, с цел да може да подписа договорката, в сравнение с да чака да вземем за пример да завърши правосъдното произвеждане за обжалване на санкцията.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР