Омбудсманът Диана Ковачева изпрати отново писмо до министъра на регионалното

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати отново писмо до министъра на регионалното
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира за лавина от жалби за безплатното саниране и новото 20%-то самоучастие

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати още веднъж писмо до министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, на енергетиката Румен Радев, на финансите Асен Василев и до изпълнителния шеф на Агенцията по стабилно енергийно развиване Ивайло Алексиев, в което сигнализира за лавина от тъжби и възражения на сдружения на притежатели и общини поради отхвърлените планове за гратис саниране на жилищни здания.

Хората са срещу резултатите от класирането на предложенията за осъществяване на инвестиция (ПИИ) по процедура BG-RRP-4.023 „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий I " за безплатно саниране.

„ Гражданското неодобрение е всеобщо и визира необятен кръг проблеми - от самото конструиране на процедурата и метода на разгласяването й, до използването на всеки един от стадиите и оповестяването на резултатите от класирането ", написа омбудсманът.

Проф. Ковачева упорства да й бъде предоставена информация за резултатите от осъществените досега инспекции, в това число на документите за енергийна успеваемост, за нарушаванията по съответни тъжби и възражения на сдруженията на притежателите, както и за подхванатите ограничения за обезпечаване опцията на жителите за заслужено присъединяване в процедурата по стадий I.

Омбудсманът акцентира, че към момента няма изясненост на поставените от нея въпроси в предишно писмо от 11 януари т.г., в което предложи провеждането на разяснителна акция, в това число на опциите жителите да получат финансиране за реализиране на енергийна успеваемост на постройките си, както и за подкрепяне на присъединяване в процеса на енергийно бедните жители.

„ Необходимо е да се извърши разбор на другите възможности, в това число и на опциите за пренасочване на финансови средства, от възможни източници съгласно критериите за обезпечаване на предпочитано енергийно възобновяване на сградния фонд по механизма на Решение за задължаване на Министерския съвет да промени проекта за възобновяване и резистентност в част енергетика. По-конкретно с т. 4 от решението се разпорежда на Министерския съвет посредством заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства, посредством Централно координационно звено и в сходство с член 21 на Регламент 2021/241 да обезпечи пренасочване на всички настоящо спестени средства при осъществяване на плановете от Националния проект за възобновяване и резистентност, в това число при тяхно привършване и/или преустановяване към „ Зелена България ", съставен елемент 4. Нисковъглеродна стопанска система, Проект „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд ", написа омбудсманът.

Общественият бранител упорства да се знае и какви са действителните благоприятни условия за обезпечаване и на други финансови принадлежности за присъединяване - при равнопоставени и недискриминационни условия, на сдруженията на притежателите, които са в аварийните описи за стадий II, само че нямат финансова опция за изискващото се 20% самоучастие, само че към този момент са вложили средства за енергийно проучване и механически паспорти.

„ Официално бе декларирана позиция да бъдат положени старания за преструктуриране на ресурса по проекта REPowerEU, тъй че да бъде употребен за нарастване на средствата по стратегия за саниране ", добавя омбудсманът.

В писмото си проф. Ковачева и този път прави резюме на недоволствата за незаслужено систематизиране на средствата сред районите в страната, сред общините и сред плановете в обособени общини, което оставя най-нуждаещите се от енергийно възобновяване жилищни здания отвън кръга на утвърдените оферти.

Общественият бранител акцентира, че сдруженията на притежателите възразяват срещу качеството на енергийното проучване и неналичието на надзор върху документите за енергийна успеваемост от обследването, осъществявано, в някои случаи от енергийни инспектори с незадоволителна подготвеност, което е причина за неправилна оценка за настоящото положение на постройките. Посочват, че при енергийното проучване се залагат погрешни входни данни и се дефинира неопределено процентът на енергийно спестяване; позволяват се фрапантни разлики при оценяването на еднотипни жилищни блокове.

Омбудсманът добавя, че сдруженията сигнализират за неспазване на задачата на процедурата и на насоките за кандидатстване при оценяването на плановете от общините: класиране на планове за ниско етажни здания с малко жители, в относително по-добро енергийно положение, или частични планове - единствено за някои от входовете на сгради; увеличение в пъти от общините (без да е ясно на какво основание) на количествено-стойностната сметка за енергоспестяващите ограничения в отчета за енергийна успеваемост, водещо до понижаване на точките за успеваемост на инвестицията; класиране на планове, за които няма регистрирани енергийни обследвания в АУЕР към 28 декември 2023 г.; неиздаването на решения за класиране, които съгласно насоките са годните за оборване административни актове.

Хората недоволстват от осведомителна акция, която внушава, че всички претенденти ще бъдат утвърдени, щом предложенията са в границите на избрания предел за общината, което се оказва неправилно.

„ Исканията са за инспекция на документите от енергийното проучване, преразглеждане на описите с класираните планове и възобновяване на разноските по отношение на присъединяване в процедурата на притежателите, поради заблуждаващата осведомителна акция. Настоява се за обезпечаване от страната на спомагателен кредитен запас за самоучастие в идващия етап; за преразглеждане на тежестта на процентното присъединяване на притежателите в Секретен сътрудник ", обобщава омбудсманът.

Освен това проф. Ковачева акцентира, че към нея се обръщат с възражения и представители на локалната власт. В институцията на омбудсмана е постъпила декларация от името на 14 общини от Общинска мрежа за енергийна успеваемост ЕкоЕнергия. Това са общините Берковица, Бургас, Габрово, Добрич, Етрополе, Крушари, Кула, Кюстендил, Лом, Лясковец, Павликени, Смолян, Троян и Ямбол. В нея локалните управляващи упорстват за бистрота и достъп до информация за класирането на всяка постройка в страната; за обезпечаване на безплатно финансиране за всички здания, които са в аварийния списък; за основаване на настояща стратегия с грантово финансиране и благоприятни условия за безлихвен заем за жителите.

Има и други общини, които търсят подпомагане от проф. Ковачева - от община Брацигово показват, че и трите подадени планови оферти са останали в аварийния лист и упорстват за преразглеждане на класирането и обезпечаване на спомагателен финансов запас за тези оферти, като предпочитано се класират плановете от селските общини.

Община Плевен пък оспорва резултатът на съответно предложение за многофамилна жилищна постройка (ж.к. Дружба №131), показват противоречие със мнението на оценителната комисия и чакат инспекция и одобрение за финансиране.

От Община Царево изрично не са съгласни с резултатите на подадени 16 оферти, останали в аварийния лист, и също упорстват за преразглеждане на класирането и обезпечаване на спомагателен финансов запас.

В писмото си омбудсманът акцентира нуждата от спомагателни уточнения и насоки за присъединяване в Процедура LG-RRP-4.024 „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий ІІ ", т. 12 „ Собствено финансиране ".

„ Жалбите на сдруженията свидетелстват за нееднозначен метод на общинските администрации по въпроса към кой миг следва да е налична и документирана сумата от 20% самоучастие от страна на крайния получател; дали е изискване за кандидатстване в процедурата или следва да е обезпечена по-късно, да вземем за пример след утвърждение на съответния претендент ", акцентира Диана Ковачева.

Тя дава и съответни образци - сдружения на притежатели от община Плевен сигнализират, че при подаване на документите за присъединяване в стадий ІІ, от тях е изтънчено показване на уверение за разкрита банкова сметка, по която да е обезпечена наличността от 20% самоучастие.

Друг образец са сдружения на притежателите от община Пазарджик, които пишат, че общината в споразумението-договор със сдруженията е присъединила условие цялата сума, представляваща 20%-ото самоучастие, да бъде обезпечена по банковите сметки на сдруженията посредством банково извлечение, което да се показа в общината при кандидатстване за присъединяване в програмата.

„ Сдружения на притежатели на жилища и търговски обекти в постройка на ул. „ Тодор Александров " №54 - Благоевград показват, че община Благоевград изисква сумата за самоучастие от 20% да е налична при подаване на документите за присъединяване във втория стадий на Програмата ", е различен подобен образец.

В писмото си до виновните органи омбудсманът обръща внимание и на различен факт, че няма никаква изясненост на процедура по кое време ще стартира да действа Националният декарбонизационен фонд, тъй че да не се преклудира опцията за кандидатстване в стадий II на процедурата на жителите, изключително за тези, които не разполагат със средства за самоучастие от 20% в указаните от Министерство на регионалното развитие периоди за заявяване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР