Омбудсманът Диана Ковачева изпрати отново писмо до министъра на регионалното

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати отново писмо до министъра на регионалното
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира за жалби за безплатното саниране и новото 20%-то самоучастие


Омбудсманът Диана Ковачева изпрати още веднъж писмо до министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, на енергетиката Румен Радев, на финансите Асен Василев и до изпълнителния шеф на Агенцията по стабилно енергийно развиване Ивайло Алексиев, в което сигнализира за лавина от тъжби и възражения на сдружения на притежатели и общини поради отхвърлените планове за гратис саниране на жилищни здания. Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

Хората са срещу резултатите от класирането на предложенията за осъществяване на инвестиция (ПИИ) по процедура BG-RRP-4.023 „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – стадий I “ за безплатно саниране.

„ Гражданското неодобрение е всеобщо и визира необятен кръг проблеми – от самото конструиране на процедурата и метода на разгласяването й, до използването на всеки един от стадиите и оповестяването на резултатите от класирането “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева упорства да й бъде предоставена информация за резултатите от осъществените досега инспекции, в това число на документите за енергийна успеваемост, за нарушаванията по съответни тъжби и възражения на сдруженията на притежателите, както и за подхванатите ограничения за обезпечаване опцията на жителите за заслужено присъединяване в процедурата по стадий I.

Омбудсманът акцентира, че към момента няма изясненост на поставените от нея въпроси в предишно писмо от 11 януари т.г., в което предложи провеждането на разяснителна акция, в това число на опциите жителите да получат финансиране за реализиране на енергийна успеваемост на постройките си, както и за подкрепяне на присъединяване в процеса на енергийно бедните жители.

„ Необходимо е да се извърши разбор на другите възможности, в това число и на опциите за пренасочване на финансови средства, от възможни източници съгласно критериите за обезпечаване на предпочитано енергийно възобновяване на сградния фонд по механизма на Решение за задължаване на Министерския съвет да промени проекта за възобновяване и резистентност в част енергетика. По-конкретно с т. 4 от решението се разпорежда на Министерския съвет посредством заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства, посредством Централно координационно звено и в сходство с член 21 на Регламент 2021/241 да обезпечи пренасочване на всички настоящо спестени средства при осъществяване на плановете от Националния проект за възобновяване и резистентност, в това число при тяхно привършване и/или преустановяване към „ Зелена България “, съставен елемент 4. Нисковъглеродна стопанска система, Проект „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “, написа омбудсманът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР