Омбудсманът Диана Ковачева e изпратила препоръка до председателя на Комисията

...
Омбудсманът Диана Ковачева e изпратила препоръка до председателя на Комисията
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от регулатора публичност при формиране на цените на тока и парното

Омбудсманът Диана Ковачева e изпратила рекомендация до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, в която упорства за оптималната гласност и бистрота на цялостния развой по ценообразуването в енергийния бранш.

Повод са оповестените от регулатора заявки за одобряване на цени, импортирани от сдруженията, опериращи с и за ценовия интервал 1 юли 2023 година - 30 април 2024 година. Омбудсманът показва, че в забележителна част от тях липсват крайните цени на електрическата и топлинната сила. Те са заличени в документите с претекста за комерсиална и/или индустриална загадка на сдруженията.

" Обръщам внимание, че това са предложенията на сдруженията за крайни цени, а не изходни данни за образуването им, за които би имало учредения да се счита, че съставляват комерсиална и/или индустриална загадка ", написа Ковачева.

Тя счита, че по този метод жителите и други заинтригувани страни са лишени безпричинно от информация - в прорез с текста на член 15, алинея 2 от Закона за енергетиката, според който КЕВР разгласява на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия за одобряване на цени, дружно с всички изходни данни.

" Недопустимо е в оповестените от КЕВР оферти за цени да липсват самите цени. По този метод не се извършва задачата на закона ", акцентира омбудсманът.

Ковачева се базира и на правото на жителите да получават информация, залегнало и в Хартата на главните права на Европейския съюз

Тя обръща внимание още, че с всяка минала година се усилва броят на сдруженията от двата бранша, които дефинират като загадка препоръчаните от тях крайни цени и акцентира, че " един път позволена, заради неналичието на гласност и бистрота тази процедура подкопава доверието към регулаторния развой ".

" Като регистрирам многочислените аспекти на комплицираната обстановка в енергийния бранш, обвързвана с рисково високите цени на енергийните запаси на интернационалните пазари, както и на квотите за въглеродни излъчвания,
безапелационното е мнението ми, че цялостният развой на ценообразуването в енергийния бранш следва да бъде оптимално обществен и транспарантен ", написа Ковачева.

Тя упорства за предприемането на своевременни действиябза издание на предложенията на сдруженията лицензианти за крайните цени преди процедурата за публично разискване на заявките -

В умозаключение омбудсманът акцентира, че поисканите от топлопреносните предприятия в пъти нараствания на цените на топлата вода и парното от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година са неоснователни, както и че търговията с електрическа и топлинна сила би трябвало да се прави при гарантиране и на ползите на потребителите - член 2, алинея 2 от Закона за енергетиката.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР