Олофакторният рецептор или мирисният рецептор е протеин, способен да свързва

...
Олофакторният рецептор или мирисният рецептор е протеин, способен да свързва
Коментари Харесай

6 начина, по които миризмите засягат нашето съзнание

Олофакторният рецептор или мирисният рецептор е протеин, кадърен да свързва мирисните молекули, които играят централна роля в обонянието. Зайците имат 100 милиона от тези обонятелни рецептори, кучетата - 220 милиона, до момента в който хората имат единствено към 5 или 6 милиона от тях. Но това количество е задоволително, с цел да има много малко надзор над живота ни.

Сега ще ви покажем по какъв начин чувството за миризма визира нашия мозък и по какъв начин трансформира отношението ни към избрани неща.

1. Подобрява усетите

Нашето чувство за усет ни споделя дали храната е солена, горчива, кисела, сладка или пикантна. Нашият нос в действителност е този, който знае дали храната е вкусна или не. Той усеща миризмата на храната до момента в който ядем и изпраща известия до мозъка, който ги комбинира с рецепторите на усета.

2. Кара ви да се чувствате привлекателни

Всички сме склонни да купуваме парфюми, с цел да бъдем по-привлекателни. Но това, което не знаем, е, че в действителност миризмата не притегля другите хора. Неотдавнашно изследване сподели, че миризмата на парфюм ни прави по-уверени и това в действителност ни прави зашеметяващи.

3. Позволява ни да пътуваме във времето

Миризмите задействат мемоари и страсти, свързани с разнообразни мемоари. Те ни дават възприятието, че се връщаме във времето. Има даже и редица научни проучвания, които демонстрират, че миризмата задейства по-интензивни прочувствени мемоари от фотосите. Докато губим 50% от нашите образни мемоари в границите на месеци, множеството миризми продължат да съществуват една година по-късно.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР