Оливие Баубе, анализ за АФПБившият нидерландски министър-председател Марк Рюте поема

...
Оливие Баубе, анализ за АФПБившият нидерландски министър-председател Марк Рюте поема
Коментари Харесай

Марк Рюте поема ръководството на НАТО на фона на несигурност в алианса

Оливие Баубе, разбор за Агенция Франс Прес

Бившият нидерландски министър-председател Марк Рюте поема поста на началник на НАТО, в миг, когато този алианс от 32 западни страни е обзет от неустановеност, месец преди президентските избори в Съединени американски щати.

Той ще поеме поста от норвежеца Йенс Столтенберг, който в продължение на 10 години беше отпред на Атлантическия алианс, към 10 ч. сутринта.

Предаването на поста ще се състои в централата на НАТО в Брюксел по време на съвещание на Атлантическия съвет - политическия орган на НАТО, който сплотява посланиците на страните членки.

65-годишният Йенс Столтенберг ще открие съвещанието, а 57-годишният Марк Рюте ще го закрие.

„ Възможно е да има някои нюанси, някои промени в акцентите, само че ще има и огромна последователност “, твърди посланик от НАТО, говорейки за този преход.

Двамата мъже се познават добре. Като министър-председател на Нидерландия Марк Рюте съставлява страната си на срещите на върха на НАТО през последните 14 години.

Той също по този начин прекара известно време с някогашния норвежки министър-председател, преди последният да заеме поста си в НАТО.

„ Той има качествата и опита в действителност да прави работата си по отличен метод “, сподели за него Столтенберг на последната си обществена конференция в Брюксел на 19 септември.

Тези качества няма да се разминат с провокациите, които чакат бъдещия общоприет секретар на НАТО.

Войната към момента бушува в Украйна, на прага на Атлантическия алианс, две години и половина откакто съветската войска нахлу в страната.

Още на първата си значима среща - срещата на министрите на защитата на НАТО на 17 и 18 октомври - Марк Рюте ще би трябвало да подсигурява, че главната военна поддръжка на Запада за Украйна по време на войната ще бъде непокътната на най-високо равнище в миг, когато натискът за преустановяване на войната и започване на договаряния се ускорява.

Съединените щати, надалеч най-важната военна мощ в НАТО, играят основна роля в това отношение. В същото време Америка е в разгара на предизборна акция и от двете страни на Атлантическия океан хората с неспокойствие чакат да схванат дали претендентът на демократите Камала Харис или някогашният президент на републиканците Доналд Тръмп ще влезе в Белия дом.

Възможната победа на американския милиардер на 5 ноември преследва коридорите на централата на НАТО в Брюксел, където към момента отекват заканите за американско евакуиране, отправени от някогашния президент на Съединени американски щати.

Холандецът неколкократно се е срещал с Доналд Тръмп и се изправи против него

на среща във Вашингтон през 2018 година

Той също по този начин завоюва доверието му, като призна, че е бил прав да подчертае нуждата от по-голямо систематизиране на тежестта в границите на НАТО сред американците и европейците.

Марк Рюте, който постоянно е защитавал бюджетната спестовност, е предстоящ с неспокойствие по този въпрос, даже в случай че Харис завоюва. Американските претенции за ребалансиране в границите на Алианса не са нови за президентството на Тръмп.

Той също по този начин ще би трябвало да подсигурява, че НАТО е добре квалифициран да посрещне съветската опасност, в сходство с проектите си за защита, признати през 2023 година

Те разкриват, че съдружниците не разполагат да вземем за пример с потенциал за противовъздушна защита или произвеждане на артилерия след години на съкращения на военните бюджети.

Само 23 от 32-те страни в Алианса са постигнали поставената преди 10 години цел да отделят най-малко 2% от брутния си вътрешен артикул (БВП) за военни разноски. А някои от тях са безапелационни, че Кремъл в този момент се нуждае от доста повече.

По тези въпроси съдружниците са мощно разграничени и главната задача на Марк Рюте може да бъде систематизирана в една единствена фраза, съгласно Йенс Столтенберг: „ да резервира 32-та съдружници дружно. Това е едно огромно семейство, само че от време на време е същинско предизвикателство да запазиш всички дружно щастливи “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР