Олимпийският вицешампион на халки от Атина 2004 Йордан Йовчев заяви,

...
Олимпийският вицешампион на халки от Атина 2004 Йордан Йовчев заяви,
Коментари Харесай

Йордан Йовчев: Ние сме част от големия спорт, квота и финал е нещо уникално

Олимпийският вицешампион на халки от Атина 2004 Йордан Йовчев съобщи, че е извънредно щастлив от представянето на Кевин Пенев и Йордан Александров на Световното състезание по спортна гимнастика в Антверп (Белгия).

Пенев се класира за финала на прескок, който ще се състои в неделя и съвсем несъмнено си подсигурява квота за олимпийските игри в Париж 2024. Все още обаче публично се чака удостоверение от Международната федерация по гимнастика.

" Ние сме част от огромния спорт. Това е най-радващото и най-вълнуващото. Имаме квота, квота за спортната гимнастика и край на апарат - това е нещо неповторимо. Радостен съм! Имаме и още шансове следващата година, за какво да не се поздравим и с още две квоти - една мъжка и една женска. Това е изцяло във опциите ни ", сподели за БНР от Антверп легендата на спортната гимнастика у нас Йордан Йовчев.

" Поздравления за целия екип, който способства за този триумф. Поздравления за Кевин, който след три години спиране реши да се състезава за България.  Поздравления и за представянето на Йордан Александров. Много малко не му стигна ", добави олимпийският вицешампион на халки от Игрите в Атина. 

Йовчев, който има по два златни медала на земя и на халки в кариерата си от Световни шампионати, е дипломат на шампионата на планетата дружно с олимпийската шампионка Даниеле Съливаш (Румъния).

" Страхотно е да бъдеш дипломат. Това дава доста по-голяма публичност защо събитие става въпрос като мащаб, като квалификационен принцип, тъй като разпоредбите са малко по-сложни. Искаме да стане по-достъпно и разбираемо за всеки един почитател на гимнастиката. Програмата ни е доста натоварена. Участваме в игри, занимания с учебен темперамент, както за деца, по този начин и за възрастни ", добави българинът.

В качеството си на дипломат Йовчев направи непринудена проява на обичаните си халки. Любопитното е, че индивидът, който му оказа помощ да се качи на уреда е не различен, а една от сегашните звезди на този спорт - Елефтериос Петруниас. Гъркът е почнал да тренира спортна гимнастика поради своя кумир - Йордан Йовчев. 

Петруниас е златен медалист на халки от Рио 2016 и бронзов от Токио 2020, има три златни оценки от шампионати на планетата и шест пъти в номер 1 на шампионати на Стария континент.

" Той е олимпийски, международен и европейски първенец. Аз съм му бил кумир. Той ми сподели, че е почнал да се състезава и да се занимава с гимнастика с помощта на мен. Сега към този момент той е една от звездите на спортната гимнастика. Това е доста забавно, хубаво е ", приключи Йордан Йовчев.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР