Олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

...
Олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу
Коментари Харесай

Почина олимпийският шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Олимпийският и международен първенец по повдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е умрял в събота в болница в Истанбул. Той беше приет в болница в края на септември поради чернодробна непълнота в сериозно положение и от този момент лекарите водиха непрестанна битка за живота му, като беше подложен на серия интервенции и реанимационни действия.

На 6 октомври му беше направена трансплантация на органи, а на 11 ноември беше опериран по неотложност поради мозъчен кръвоизлив. Въпреки че след интервенцията положението му беше нормализирано, от самото начало заплахата за живота му оставаше, събощиха от болничното заведение.

Наим Сюлейманоглу е троент олимпийски и седемкратен международен първенец. На олимпиадата в Сеул през 1988 година слага връх от 190 кг. Той държи и 46 други върха.

Сюлейманоглу е роден в България през 1967 година в село Птичар, Момчилградско. Първоначално се състезава за България, само че когато стартира Възродителният развой, по време на Световното състезание в Мелбърн през 1986 година, спортистът бяга от лагера на националния тим по щанги и отпътува за Турция, където кандидатства за поданство.

Сюлейманоглу е троент олимпийски първенец – два пъти в категория до 60 кг (в Сеул през 1988 година и Барселона през 1992 г.) и веднаж в категория до 65 кг (в Атланта през 1996 г.).

Той има седем международни, две европейски трофеи и 46 пъти е подобрявал международните върхове.

Освен със спорт, Наим Сюлейманоглу се занимава и с политика в последните години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР