Олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 Ивет Горанова обяви,

...
Олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 Ивет Горанова обяви,
Коментари Харесай

Ивет Горанова: Не знам как ще намеря мотивация да продължа

Олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 Ивет Горанова разгласи, че от няколко месеца мъчно намира мотивация, само че към този момент ще продължи спортната си кариера.

В събота тя завоюва исторически сребърен орден за България в категория до 55 кг " кумите " на Световното състезание в унгарската столица Будапеща.

" Шансове към този момент няма и за Игрите в Лос Анджелис 2028. Много тъжно и демотивиращо е, че карате не е олимпийски спорт. Аз още от януари имам проблем с мотивацията и не мога да намеря причина да упражнявам. Доста е мъчно, когато си бил експерт, към този момент да не си експерт. Не знам по какъв начин ще намеря мотивация да продължа, времето ще покаже. Но към този момент оставам в спорта. Следващата година има подготовка за Световното състезание, ще вземам участие в шампионатите от Премиер лига, ще пъдя първото място в ранглистата ", сподели Горанова на конференция.

Българката завоюва купата на Олимпиадата в Токио, само че по-късно каратето беше извадено от олимпийската стратегия. В Будапеща тя прибави сребро към двата си бронзови медала от шампионати на планетата.

" Първо ще благодаря на себе си, че завоювах този орден, въпреки и да не беше това, за което отидох. Имах много тежка година, случиха се много промени, неща, които не се схващат от хората. Благодаря на федерацията, не постигнахме задачата международна купа, само че играхме исторически край. Малко не ми доближи на финала да сбъдна една от фантазиите си, само че ще го погледна позитивно, че към момента нямам международна купа и това ще ми бъде мотивация да продължа напред и да стигна и до този връх. Искам да изкача всеки един връх в този спорт, тъй като по този начин ще бъде запаметяващо се и велико за мен ", добави Горанова.

На полуфиналите в Будапеща българката победи огромната си съперничка Анжелика Терлюга в повтаряне на финала от Токио, само че в разногласието за златото загуби от туркинята Туба Якан.

" Беше доста забавно съревнование, имаше огромен интерес към полуфинала с украинката Анжелика Терлюга, доста страсти изхабих, с цел да печеля тази среща и може би не ми останаха страсти и сили за финала. Аз се усещам към този момент доста по-опитна, разбирам каратето по-добре. Благодаря на моята треньорка Йована Прекович, че беше до мен от самото начало. С нея имаме проекти и цели за бъдеще ", сподели още международната вицешампионка.

Срещата сред Горанова и Терлюга беше извънредно трагична. Българката водеше с 5:4 минута и 17 секунди преди края, когато играта трябваше да бъде възобновена. Времето обаче не стартира да тече, двете си разменяха офанзиви и Терлюга в началото завоюва с 14:11. От българския щаб подадоха незабавно контестация поради съдийската неточност с времеизмерването, която беше почетена и срещата беше възобновена при 5:4 минута и 17 секунди преди края. Горанова завоюва още една точка и победи Терлюга с 6:4, с цел да доближи до срещата за златото.

" След полуфинала до преиграването имаше 20 минути, в които не знаех нищо, даже дали ще уважат контестацията. Това бяха най-дългите 20 минути в живота ми. Без обезпокоена да не изгубя срещата, когато ми се дава втори късмет. Това беше голям стрес, само че не желаят да изгубя. На финала не бях прочувствено готова за този дуел. Побеждавала съм туркинята, тя също ме е побеждавала, само че нямах никакви страсти. Освен това имах и болки в коляното. Сякаш бях обезпокоена от това, че може да стана международна шампионка. Но към този момент съм осведомена с това възприятие и идващият път ще бъда по-уверена ", описа Горанова.

След дуела украинката разгласява постове в обществените мрежи с много обидни думи във връзка с българката и на Световната федерация.

" Нейните думи ме разсмяха, не ме наскърбиха. Уважавам я, постоянно съм я уважавала, само че е тъпо, че тя няма отношение към съперниците си ", добави Горанова.

Според нея олимпийските игри са " едно огромно премеждие, което е радикално друго от всички останали надпревари ".

" Дори в този момент Световното състезание не може да се съпоставя въобще с олимпиада ", сподели още шампионката.

От Българската национална федерация по карате оповестиха, че това е най-успешното Световно състезание за България.

" Резултатите на този шампионат са най-хубави досега за страната. Това се дължи въз основата на положителния тим, който имаме, на положителния колектив, на подготовката и на  предоставените условия ", сподели вицепрезидентът на централата Борис Николов.

" Има една граница, която може да нарека дискриминационна, сред олимпийските и неолимпийските спортове. Преди тя можеше да разчита на положителни финансови средства и екип, които в този момент липсват. Ние като управление търсим разновидности да осигурим средата, която е оптимална. Тук желая да благодаря на Министерството на младежта и спорта. Преди няколко дни имахме среща с министъра, който ни увери, че ще ни поддържа. Относно присъединяване на интернационалните шампионати финансирането съвсем се е запазили, няма фрапантно дефицит на средства ", добави той.

" Това, което Ивет направи на полуфинала, беше феноменално. Да губиш, по-късно да излезеш още веднъж и да победиш, демонстрира една страхотна душeвност. Двубоят с Терлюга беше край. Всичко това й повлия прочувствено и физически и на финала тя не съумя ", разяснява Димитър Спасов, член на Управителния съвет на федерацията.

" Доста млади състезатели имаше в тима, само че всеки сподели най-хубавото от себе си. На това състезание съдийството беше много едва ", съобщи треньорът в националния тим Борислав Иванов.

По време на шампионата президентът на федерацията Русалин Русалинов е провел доста публични срещи, в това число и с президента на Световната централа Антонио Еспинос Ортуета. Той го е уверил, че има цялостна поддръжка към България за развиването на спорта. Страната ще кандидатства за домакинство на Младежка министър председател лига в София през 2025-2026 година.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР