Окупираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна отново е загубила

...
Окупираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна отново е загубила
Коментари Харесай

АЕЦ „Запорожие“ отново е останала без ток, на резевен режим е

Окупираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна още веднъж е изгубила връзка с последния останал главен външен електропровод през нощта и е била превключена на аварийна линия, съобщи Ройтерс, като се базира на известие в „ Телеграм “ на украинската компания „ Енергоатом “.

Според държавния оператор най-голямата атомна електроцентрала в Европа е била на ръба на краткотрайно прекъсване на електрозахранването, защото аварийна линия е имала по-малко от половината от потенциала на главния електропровод, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Такъв режим е сложен за атомната централа, продължителността му е лимитирана и може да докара до отвод на главното съоръжение на енергоблока “, заяви „ Енергоатом “.

Запорожката АЕЦ със своите шест атомни реактора се управлява от съветските военни от първите дни след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година. Тя се трансформира в една от централните точки на спора, като и двете страни се упрекват взаимно, че я обстрелват. Нито един от шестте реактора на електроцентралата не създава електрическа енергия.

Отделно от това назначената от Русия администрация на централата заяви в „ Телеграм “, че реактор номер 4 е бил изместен от „ парещ “ на „ леден “ режим на прекъсване заради признаци за приключване на пара. Един от шестте реактора би трябвало да бъде в режим „ горещо прекъсване “, с цел да може да създава пара за личните потребности на електроцентралата, отбелязва Ройтерс.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР