Октомврийската революция, избухнала през 1917 г., е едно от най-значимите

...
Октомврийската революция, избухнала през 1917 г., е едно от най-значимите
Коментари Харесай

Какво не знаем за живота на основателя на СССР – Владимир Ленин

Октомврийската гражданска война, избухнала през 1917 година, е едно от най-значимите събития в международната история. Неин главен мотор била болшевишката партия, отпред на която стоял Владимир Ленин. Считан за кадърен и почитан водач от едни и за нечовечен и безсъвестен деспот от други, неговата персона продължава да бъде обект на разпалени диспути и до през днешния ден. В идващите редове може да научите повече за живота на индивида, останал в историята като основателя на Съюз на съветските социалистически републики:

Братът на Ленин

През март 1887 година управляващите арестували по-големия брат на Ленин, Александър, който по това време бил студент по зоология. Срещу него били повдигнати обвинявания за присъединяване в скрит план за убийството на съветския цар Александър III. Някои от неговите съзаклятници се разкаяли за дейностите си и помолили да бъдат помилвани, само че братът на Ленин в началото отказал да го направи, защото считал сходно държание за „ неискрено “. В последна сметка, той въпреки всичко изпратил писмо до царя, в което написал следното: „ Здравето на майка ми беше мощно разтърсено през последните дни и в случай че смъртната ми присъда бъде изпълнена, това ще изложи живота ѝ на най-сериозна заплаха “. Молбата му, обаче, останала нечута и Александър бил обесен през май.

Opinion: What was Lenin thinking?
— The New York Times (@nytimes)
Участник в студентски митинг

Само няколко месеца след гибелта на брат му, 17-годишният Ленин бил признат в Казанския университет, където почнал да следва право. През декември 1887 година, обаче, той бил изключен от образователното заведение, защото взел присъединяване в студентски митинг. В резултат, Ленин се трансферирал в университета в Санкт Петербург, където приключил образованието си през 1891 година и почнал да работи като юрист. По това време той към този момент бил мощно впечатлен от творбите на немския мъдрец Карл Маркс и острите му рецензии против капитализма.

Заточен в Сибир

Ленин разгласил първото си есе в отбрана на концепциите на Маркс през 1894 година На идната година посетил Франция, Германия и Швейцария, където се срещнал с хора, споделящи неговите възгледи. След завръщането си в Русия, Ленин почнал да работи по издаването на вестник, посредством който трябвало да бъдат разпространявани марксистките хрумвания, само че бил задържан. След като прекарал повече от година в затвор, той бил изпратен на изгнание в Сибир, където се оженил. След приключването на присъдата му през 1900 година, Ленин получил позволение от управляващите да напусне страната. В резултат, той прекарал по-голямата част от идващите 17 години в чужбина. Ленин се завърнал за малко в Русия след експлоадирането на така наречен Първа гражданска война – поредност от бунтовни дейности против държавната власт, обхванали интервала сред януари 1905 и юни 1907 година

100 years after Russian revolution, Lenin statues abound in much of the former Soviet Union.
— ABC News (@ABC)
Името на Ленин

Истинското име на Ленин е Владимир Илич Улянов. През годините той употребявал разнообразни псевдоними, измежду които Петров и К. Тулин, преди да се спре на Ленин през 1902 година Историците допускат, че това име евентуално е отпратка към река Лена, която минава през територията на Сибир. Други съветски революционери също употребявали псевдоними с концепцията да объркат управляващите. Сред тях бил Йосиф Сталин, чието същинско име е Йосиф Джугашвили, както и Лев Троцки, който пък в действителност се казвал Лев Давидович Бронщайн.

Първата международна война

Когато Първата международна война избухнала, съвсем всички политически обединения в Русия били уверени, че страната им ще бъде измежду спечелилите в спора. Единственото изключение били болшевиките на Ленин. Те считали, че тяхната татковина ще понесе тежко проваляне, което ще докара до свалянето от власт на царя. Ленин даже получил финансова помощ от Германия – една от страните, против които Русия воювала. През март 1917 година цар Николай II бил заставен да абдикира на фона на задълбочаващата се икономическа рецесия и тежката обстановка, в която се намирала армията. Няколко седмици по-късно, Ленин се завърнал в Русия, прикрит във вагон, обезпечен от Германия. Той застанал отпред на нова гражданска война, вследствие на която от власт било свалено краткотрайното държавно управление, застанало отпред на страната след абдикацията на царя. Новият режим почнал мирни договаряния с Четворния съюз (Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България), довели до подписването на Брест-Литовския кротичък контракт на 3 март 1918 година Това поставило завършек на присъединяване на Русия в Първата международна война. Страната също по този начин претърпяла обилни териториални загуби. Полша, Прибалтика и Финландия били трайно, а Украйна, Беларус и Кавказ – краткотрайно откъснати от Русия и минали за няколко месеца в немската сфера на въздействие.

Lenin on the train: the story of the world's most fateful railway journey
— The Economist (@TheEconomist)
Опит за ликвидиране

Управлението на Ленин било белязано от жестоките репресии, на които подлагал своите съперници, насилственото изселване на съперниците на революцията, както и основаването на първите принудително-трудови лагери, станали известни по-късно като ГУЛАГ. Съвсем естествено, това му основало доста врагове. На 30 август 1918 година против него даже бил осъществен атентат. Докато напускал цех в Москва, към него се доближила Фани Каплан и го простреляла три пъти. За нея се знае, че членувала в Партията на социалистите-революционери (формацията била един от най-видните съперници на болшевиките) и смятала Ленин за „ изменник на революцията “. Каплан била арестувана и разпитвана в продължение на няколко дни, само че по този начин и не разкрила кои са нейните съучастници. Тя била екзекутирана на 3 септември. Въпреки че бил тежко ранен, Ленин оживял, само че лекарите по този начин и не съумели да извадят патроните, попаднали в тялото му. Предполага се, че точно това била главната причина, заради която през идващите години здравето му почнало да се утежнява.

Ленин и Сталин

Заради здравословните си проблеми, при започване на 1922 година Ленин бил заставен да се отдръпна от политическия живот. Той приел предлагането на Григорий Зиновиев и Лев Каменев за първи общоприет секретар на болшевишката партия да бъде определен един от неговите най-близки съидейници - Йосиф Сталин. Съвсем скоро, обаче, Ленин почнал да съжалява за решението си. В писма, написани в края на 1922 година и началото на 1923 година, той разказва Сталин като „ прекомерно недодялан “ и даже го назовава „ неуспех “. Според Ленин, Сталин трябвало да бъде заменен с някой, който е „ по-търпелив, по-лоялен, по-учтив, по-внимателен и по-малко придирчив “. Създателят на Съюз на съветските социалистически републики също по този начин го обвинил, че е „ имал наглостта “ да се обади на брачната половинка му по телефона и „ да я тормози “. Въпреки всичко това, Сталин оглавил Съветския съюз след гибелта на Ленин през 1924 година, трансформирайки се в един от най-жестоките диктатори в международната история.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР