Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев е завел дело срещу

...
Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев е завел дело срещу
Коментари Харесай

Оправданият съдия от Варна Светлозар Георгиев съди прокуратурата за 100 000 лева

Окръжният арбитър от Варна Светлозар Георгиев е завел дело против прокуратурата за 100 000 лв., написа „ Лекс “.

Искът на Георгиев е по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) и е заведен през май – година, откакто съдията беше дефинитивно оневинен за напън над варненската прокурорка Здравка Задгорска да приключи следствие против някогашен служител на реда.

Георгиев беше пратен на съд през 2017 година и единствено за една година беше оневинен на три инстанции. В окончателното решение на висшите съдии, болшинството одобри, че Георгиев официално е въздействал на прокурорката, само че е оневинен, тъй като действието се явява малозначително и по тази причина не е незаконно. Това виждане застъпиха ръководителят на състава на Върховен касационен съд Николай Дърмонски и докладчикът по делото Румен Петров, а арбитър Валя Рушанова беше на изключително мнение, тъй като съгласно нея действието на Георгиев е изначално несъставомерно.

Според обвиняването Георгиев се срещнал с прокурор Задгорска на 2 декември 2016 година и опитал да я склони да приключи делото против някогашния служител на реда Николай Добрев, с който съдията бил непосредствен. Разследването било за забравена върху тавана на кола ловна пушка. Добрев паркирал автомобила пред дома си, извадил пушката, само че я не запомнил там и се сетил след 7 часа, когато оръжието към този момент липсвало. На сутринта се обадил в полицията, само че пушката към този момент била предадена от инцидентно минаващ мъж, който я видял върху колата.

Според прокуратурата Георгиев търсил четири пъти Задгорска, с цел да я убеждава да не вкарва делото в съда. На 2 декември тя му се обадила, че може да се видят и той я поканил в кабинета си на кафе.

„ Кажи в този момент с кво, с кво мога да ти услужа? “, споделила прокурор Задгорска, а диалогът им бил записан със специфични разследващи средства (СРС), прилагани по това време против Георгиев. Те пък са по отношение на подаден сигнал против него в ДАНС от окръжната прокурорка от Варна Виолета Радева, че е поел ангажимент да помогне на подсъдимия за рекет и побой водач на партия „ Воля “ Веселин Марешки. Георгиев беше арбитър по делото против Марешки, само че се води от него, откакто стартира следствието за напън над Задгорска.

Оказа се, че в хода на следствието против Георгиев са били разпитани прокурорът и съдията по делото за забравената пушка, като са били питани за какво то не е гледано по общия ред и за какво не бил подаден митинг. Случаят с подслушването на Георгиев е обвързван и с последвалото премахване на Георги Гатев от Бюрото за надзор на СРС. Поводът беше, че Гатев е съдействал на трима обвинени да подадат заявки дали са подслушвани законно и един от тези обвинени беше точно Георгиев.

В последна сметка, проверяващите не събрали доказателства за ангажимент на Георгиев към Марешки, само че попаднали на диалозите му със Задгорска. В кабинета той почнал да ѝ изяснява за случилото се с някогашния служител на реда и забравената му пушка.

„ Мисля, че от човешка позиция си е за помагане, член девет отвред. Ти ще си прецениш към този момент “, споделил Георгиев, а Задгорска дала отговор, че ще огледа делото и повече не се срещали. В последна сметка тя внесла делото в съда с предложение за освобождение от наказателна отговорност, а Районният съд във Варна е приложил член 78а от Наказателен кодекс и е наложил на Добрев санкция от 1000 лв., с което процесът завършил дефинитивно.

Тепърва градският съд ще преценя дали 100 000 лв. е справедливото обезщетение за вредите, които арбитър Георгиев е понесъл от противозаконното обвиняване, само че трайната правосъдна процедура сочи, че те се правят оценка високо. Причината е във възприетото виждане, че когато магистрати са били упрекнати в закононарушения, свързани с работата им, неимуществените вреди, които търпят надвишават нормалните поради публичното състояние, което заемат.

Наскоро вестник „ Утро “ заяви, че и русенският арбитър Николай Стефанов е завел дело против прокуратурата, като той прави оценка нанесените му вреди на 325 000 лв.. Съдия Стефанов беше обвиняем за рушвет. Той беше зрелищно задържан при акция с гонене в центъра на Русе при започване на 2015 година и упрекнат, че посредством изнудване е изискал 1000 лв. и е направил опит да получи рушвет от 500 лв. от юрист Свилен Стефанов. Парите били, с цел да утвърди съдията съглашение за условна присъда с малолетен клиент на юриста.

Съдия Стефанов даже беше и наказан условно на 3 години затвор от Софийския градски съд, само че по-късно беше оневинен от идващите две инстанции. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР