Окръжният съд в Хасково постанови решение по частно наказателно дело,

...
Окръжният съд в Хасково постанови решение по частно наказателно дело,
Коментари Харесай

Хасковският съд отказа екстрадиция на турски гражданин

Окръжният съд в Хасково постанови решение по частно наказателно дело, с което отхвърли поисканата от правосъдните управляващи в Република Турция екстрадиция на Мустафа Левент Гьокташ - 63-годишен турски жител, търсен за ликвидиране на собствен сънародни, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на правосъдната институция.

Оттам разясниха, че поисканата екстрадиция е за наказателно гонене за закононарушения, квалифицирани като " запланувано ликвидиране " и " членуване в организация, формирана за осъществяване на закононарушение ", осъществени на 18.12.2002 година.

Съдът в Хасково е приел, че показаните в хода на производството гаранции от Република Турция не подсигуряват по задоволително безапелационен метод спазването на съществени права, свързани с обезпечаването на обективен правосъден развой и осъществяване на наказване, в случай че такова бъде наложено, които са планувани в Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи, призната от Съвета на Европа, в която членува и турската страна.

Съдът е установил, че са налице основанията за отвод, планувани в текстове от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, като е взел поради доказателствата по делото и се базира на актове на Европейския парламент, в които се разискват проблеми с върховенството на правото и независимостта на правосъдната власт в Република Турция.

Наред с гореизложеното, по отношение на закононарушението " участие в организация, формирана за осъществяване на закононарушение " съдът е приел, че е погасено по отминалост според българския Наказателен кодекс.

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване и митинг пред Апелативен съд - гр. Пловдив в 7 - дневен период, показват от пресцентъра на съда.

Гьокташ бе разгласен за търсене с алена бюлетина от Интерпол - Анкара, против него в Турция се води наказателно гонене за предумишленото ликвидиране на интелектуалеца и академични учител Неджип Хаблемитоглу в Чанкая на 18 декември 2002 година За закононарушението, за което някогашният полковник от въоръжените сили на Турция, а в този момент юрист, е упрекнат в родината си, се планува наказване " пожизнен затвор ".

След задържането му от българските управляващи в началото на Гьокташ бе наложена краткотрайна мярка за задържане от 40 дни на 5 септември т. година, която бе доказана и в Апелативния съд в Пловдив на 15 септември. След утежняване на здравословното му положение, мярката бе променена на " домакински арест ".

На 21 ноември състав на Окръжния съд в Хасково промени мярката за неоклонение на Мустафа Левент Гьокташ от " задържане под стража " в " домакински арест "  заради влошеното му здравословно положение. Седмица по-рано на събиране на правосъдното жури по същия мотив Гьокташ припадна след края на правосъдното съвещание и бе откаран с кола за спешна помощ в " Спешна помощ ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР