Окръжният съд в Добрич наложи наказание лишаване от свобода за

...
Окръжният съд в Добрич наложи наказание лишаване от свобода за
Коментари Харесай

Съдът изпрати пироман в затвора

Окръжният съд в Добрич наложи наказване отнемане от независимост за период от 4 години, което да бъде търпяно при първичен общ режим, на пироман по обвиняване за два палежа.

Съдът призна подсъдимия А.Д. за отговорен в това, че в изискванията на продължавано закононарушение - на 24 септември и 18 октомври 2021г., в Балчик, е запалил имущество на забележителна стойност, като е имало заплаха пожарите да се разпрострат и върху други парцели на забележителна стойност, и от двете действия са последвали обилни вреди в общ размер на 24 011 лв..

Според посоченото в обвинителния акт подсъдимият имал цивилен брак с жителка на Балчик. Двамата имали две деца. През 2018г. съпрузите се разделили. Жената заживяла в чужбина, а подсъдимият дружно с родителите и децата си живеел в Балчик. През септември 2021г. той получил призовка за планувано дело за преустановяване на брака сред тях. Съпругата му желала да й бъде предоставено упражняването на родителските права. Подсъдимият не бил склонен с това.

На 24 септември 2021 година, повлиян от алкохола, А.Д. взел решение да отиде до дома на някогашната си жена и да го възпламени. За да осъществя замисленото, взел пластмасова бутилка и в нея налял част от бензина, който съхранявал в дома си – в моторен трион. Знаел, че някогашната му жена и родителите й са в чужбина и в къщата няма никого. От задната част на постройката достигнал до покрива, извадил една керемида, излял бензина и го запалил със запалка.

На 18 октомври 2021г., още веднъж след приложимост на алкохол, подсъдимият решил да възпламени и дома на мъж, с който, съгласно изказванията му, преди време брачната половинка му имала връзка. Запалил къщата, в която знаел, че по-рано този човек живеел. Действал по същия метод като при първия палеж.

Експертизи открили, че и в двата случая е запалено имущество на забележителна стойност. Първата къща, благосъстоятелност на майката на някогашната брачна половинка на подсъдимия, е на стойност 42 100 лева, а породените от пожара вреди възлизат на 22 030 лв.. Втората къща, благосъстоятелност на друга жителка на Балчик, е на стойност 106 460 лева, а породените вреди са в размер на 1 981лева.

Делото бе прегледано при изискванията на кратко правосъдно разследване, откакто подсъдимият съобщи, че признава виновността си и всички обстоятелства и събитията, разказани в обвинителния акт. По тази причина в началото избраното на мъжа наказване отнемане от независимост за период от 6 години бе понижено с една трета - до наказването отнемане от независимост за период от 4 години.

Постановената от Окръжния съд присъда предстои на обжалване и митинг в 15-дневен период пред Апелативен съд – Варна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР