Окръжният съд в Благоевград отказа да изпълни европейската заповед за

...
Окръжният съд в Благоевград отказа да изпълни европейската заповед за
Коментари Харесай

Съдът в Благоевград отказа да предаде Петричкия Ескорбар на гръцките власти

Окръжният съд в Благоевград отхвърли да извърши европейската заповед за арест, издадена от прокурор при Апелативен съд – Солун, за предаване на гръцките управляващи на Огнян Атанасов от петричкото с. Тополница.

Наричаният Петрички Ескобар, се търси за наказателно гонене за закононарушения, свързани с разпространяването и държането на високорискови наркотични субстанции. Съдът се базира на обстоятелството, че ЕЗА от 2008 година към този момент един път е обсъждана от нашия съд преди 12 година и е отказано осъществяване, оповестява "24 часа ".

Проблемът бил, че в българският превод е записано, че е издадена въз основа на заповед за арест от следовател в трети отдел на Районен съд – Солун от март 2002 година, а закононарушенията били от края на 2002 година Въпреки че по-късно е направено конкретизиране, че в превода последната цифра на годината е несъзнателно сбъркана, съдът приема, че това е тежък недостатък, а гръцките управляващи не са издали нов, поправен превод за заповедта.

Друг претекст на съда е тежкото здравословно положение на Атанасов. У нас той изтърпява наказване от 15 години затвор за опиати, само че с разпореждане на прокуратурата осъществяването на това наказване е прекъсвано пет пъти, заради влошено здравословно положение. Последното разпореждане е от 25 май 2022 година и спирането е за период от три месеца, до 26 август. Причината е още веднъж мощно влошено здравословно положение и претърпяна интервенция. При възможното му стабилизиране в здравословен проект, му следва да изтърпи остатъка, който е повече от 10 години, а през това време от дълго време ще е изтекла отминалостта на закононарушенията, за които Гърция го търси.

В същото време гръцката страна е бездействала в осъществяване на пълномощията си по отношение на Атанасов. Той е лежал в гръцки затвор година и половина, до предаването му на българските управляващи на 22 юли 2021 година и все пак там никой не го е потърсил.

Решението на съда в Благоевград предстои на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – София.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР