Окръжна прокуратура - Ямбол предаде на съд Десислав 52-годишния Д.

...
Окръжна прокуратура - Ямбол предаде на съд Десислав 52-годишния Д.
Коментари Харесай

Трима на съд за експлозията край Петолъчката

Окръжна прокуратура - Ямбол съобщи на съд Десислав 52-годишния Д. от гр. София.

Той е обвиняем за това, че във времето от 08.02.2012 година до 05.06.2012 година в производствено-складова база за муниции, в землището на село Лозенец, община Стралджа, област Ямбол, в региона на пътен възел " Петолъчката ", в качеството си на едноличен притежател и шеф на комерсиално сдружение, при изпълняван от сдружението контракт сред него (изпълнител) и Министерството на защитата на Република България (възложител), като държал и работил с взривни субстанции, съставни на и съдържащи се в муниции за зенитно управляеми ракети, не взел нужните ограничения за сигурност за тяхното заличаване, планувани в законовите разпореждания. Вместо тяхното заличаване посредством взривяване, в осъществяване на " Технология за повсеместен развой на заличаване на бойна част " създадена от Иван Т., съгласувана с Иван П. и одобрена от него, както и на Технологична директива за работа с установка за термична обработка на бойна част на ракета и Технологична директива за работа с установка за механична обработка на бойна част на ракета, провел, утвърдил, управлявал и позволил осъществяването на рисков и неприемлив заради това индустриален развой за необратимо превръщане посредством разснарядяване на бойните елементи на обособени техни съставни детайли - отпадъчни взривни субстанции, в завод № 1 въз основата, в следствие използването на който индустриален развой на 05.06.2012 година в завод № 1 последвал гърмеж и причиняване на гибелта на трима души и междинни телесни повреди на други трима души, като не е желал и не е допускал това.

Деянието съставлява изключително тежък случай - закононарушение по член 338, алинея 3, вр.ал. 1 от Наказателен кодекс.

На съд е предаден и Иван П. (на 55 година, от гр. София). Той е обвиняем за това, че в горепосочените време и място, в качеството си на " Началник произвеждане " в базата, при изпълняван контракт сред Министерство на защитата на Р.България (възложител) и комерсиално сдружение (изпълнител), като държал и работил с взривни субстанции, съставни на и съдържащи се в бойни елементи за зенитно управляеми, не взел нужните ограничения за сигурност за тяхното заличаване, планувани в законовите разпореждания и като вместо тяхното заличаване посредством взривяване, в осъществяване на " Технология за повсеместен развой на заличаване на бойна част " създадена от Иван Т., съгласувана с него и одобрена от Десислав Д., на Технологична директива за работа с установка за термична обработка на бойна част на ракета и на Технологична директива за работа с установка за механична обработка на бойна част на ракета, провел, управлявал и позволил осъществяването на рисков и неприемлив заради това индустриален развой за необратимо превръщане посредством разснарядяване на боеприпасите на обособени техни съставни детайли - отпадъчни взривни субстанции, в завод № 1 въз основата, в следствие използването на който индустриален развой на 05.06.2012 година в завод № 1 последвал гърмеж и причиняване на гибелта и междинни телесни повреди на горепосочените потърпевши, като не е желал и не е допускал това и действието съставлява изключително тежък случай - закононарушение по член 338, алинея 3, вр.ал. 1 от Наказателен кодекс.

На съд е предаден и Иван Т. (на 56 година, от гр. София). Той е обвиняем за това, че в качеството си на архитект на взривни работи в комерсиално сдружение във времето след 20.12.2011 година до 02.04.2012 година в производствено-складова база за муниции, в землището на с. Лозенец, общ. Стралджа, обл. Ямбол, в региона на пътен възел " Петолъчката ", стопанисвана от комерсиалното сдружение, като държал и работил с взривни субстанции, съставни на и съдържащи се в бойни елементи за зенитно управляеми ракети, за осъществяване на контракт сред Министерство на защитата на Р.България (възложител) и комерсиалното сдружение (изпълнител), създал " Технология за повсеместен развой на заличаване на бойна част ", Технологична директива за работа с установка за термична обработка на бойна част на ракета и Технологична директива за работа с установка за механична обработка на бойна част на ракета, като не взел нужните ограничения за сигурност за заличаване на взривните субстанции, съдържащи се в бойните елементи и на тях самите, планувани в законовите разпореждания, като вместо заличаване на взривните субстанции, съдържащи се в бойните елементи и на тях самите, посредством взривяване, с технологията и двете софтуерни указания, проектирал и създал осъществяването на рисков и неприемлив заради това индустриален развой за необратимо превръщане посредством разснарядяване на бойните елементи на обособени техни съставни детайли - отпадъчни взривни субстанции, в завод № 1 въз основата, в следствие използването на който индустриален развой, на 05.06.2012 година, в завод № 1 въз основата последвал гърмеж и причиняване на гибелта и междинни телесни повреди на горепосочените потърпевши, като не е желал и не е допускал това и действието съставлява изключително тежък случай - закононарушение по член 338, алинея 3, вр.ал. 1 от Наказателен кодекс.

Районен съд - Ямбол е насрочил съвещанието си за 01.02.2018 г.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР