Окръжна прокуратура-Варна предаде на съд Е.Е. на 43 г., Л.Д.

...
Окръжна прокуратура-Варна предаде на съд Е.Е. на 43 г., Л.Д.
Коментари Харесай

Съдят трима мъже, изготвяли и укривали предмети, материали и компютърни програми за подправка на платежни инструменти и фалшиви пластики на банкови карти

Окръжна прокуратура-Варна съобщи на съд Е.Е. на 43 година, Л.Д. на 38 година и С.Д. на 39 година, тримата от Силистра, само че живущи в град Варна.

Всеки от тях е упрекнат в това, че пазил и укривал предмети, материали и компютърни стратегии, за които знаел, че са предопределени за фалшификация на платежни принадлежности, а Л.Д. и изготвял такива. Е.Е. и Л.Д. са привлечени към наказателна отговорност и за това, че държали подправени платежни принадлежности, записите върху които бил годен в качеството си на банков платежен инструмент, само че не отговарял на графичното им оформление. А С.Д. и Л.Д. ще бъдат съдени за това, че съхранявали информация за наличието на платежни принадлежности (номера на банкови карти), записана на електронни носители.

Обвиняемите се познавали между тях. Те имали специфични знания, които им помагали да изготвят така наречен „ скимиращи “ устройства. Те представлявали заготовки, съдържащи голям брой детайли от микроелектрониката, които били предопределени да се слагат в слота за карти на АТМ устройства. Когато банковата карта се поставела в слота на банкомата, магнитната глава на скимиращото устройство прочитала банковата информация, записана на магнитната лента на картата, и я запазвала. Друго устройство с микрокамера, направено от обвинените, записвало въвеждания от притежателя на банковата карта код.

Тази банкова информация се сваляла от паметта на скимиращото устройство и се обработвала посредством специфичен програмен продукт, след което се записвала в магнитната лента на друга пластика. Така обвинените на процедура изготвяли годни банкови платежни принадлежности, клонинги на същински банкови карти, само че без съответното им графично оформление, които можело да се употребяват за изтегляне на парични средства от банкомат, заплащане в търговски обекти, в интернет и други

Самото слагане на скимиращите устройства и последващото събаряне на добитата от тях информация се правило от неустановени в хода на следствието лица, в страната и в чужбина, след което банковата информация се предавала на тримата мъже за правене на клонингите.

В хода на следствието в домовете на тримата и в пространства, употребявани от тях, били открити голям брой материални доказателства, относими към осъществяваните закононарушения – външен харддиск с конфигурирана компютърна стратегия за криптиране и декриптиране на текстове, документи, файлове и цели директории, както и за повишение сигурността при работа с електронни съобщения; спрейове за боядисване, с които били обработвани изброените пластмасови елементи за да се сливат с АТМ устройството; портативни четци за пластики с магнитна лента; печатни платки с голям брой електронни компоненти; елементи със комплицирана форма – входно – първоначален отвор за карти на банкомати модел; подготвени пластики и други.

Предстои делото против тримата обвинени да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР